Ел Маестро: Имаме шансове за титлата, желаем я до болка

В България има неразбиране в концепцията за работа на треньора, твърди наставникът на ЦСКА

Спорт
15:48 - 19 Октомври 2023
1940
Ел Маестро: Имаме шансове за титлата, желаем я до болка

"Аз работя във футбола от 25 години. Стигнал съм ниво, на което в личен план не се интересувам какво казват хората. Ако допускаш да ти влияе това, което мислят хората на улицата или в таксито, ще ти е трудно да продължиш. Усещам голяма подкрепа от моя треньорски екип, от хората в клуба и от играчите. Само ние знаем какво се случва на базата в Панчарево, винаги вярвах в това, че ще се изправим и ще се върнем на победния път", заяви треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро.

Сърбинът говори за първите си месеци на „Армията“, дербито с Левски и целите и амбициите, които има с червените.

"Да си добър треньор на 95% зависи резултатите. Ако аз оценявам работата на друг треньор или друг треньор оценява мен, трябва да гледаме нещата в дълбочина. Един наставник е успешен, ако изгради разпознаваем и печеливш стил на игра. Имам самочувствието, че аз съм добър треньор, на 100%", допълни той.

"До този момент постигнахме да имаме доминация с топка.
Повторяемост на спринтовия капацитет на играчите. Това, което феновете искат да виждат. Интензивност и фитнес подготовка. А също и много по-голяма активност от всеки един. Много е важно да знаеш кое е твоето най-високо ниво. Феновете да разпознават лесно кой футболист на коя позиция играе. А не всяка седмица да се чудят. Сега феновете, които идват на стадиона или гледат по телевизията, могат по-лесно да получат това, което искат, и по-рядко да са особено изненадани", каза още Ел Маестро.

"Отношенията ми с футболистите е една специална част от работата ми, мисля как да постигнем баланс. Двустранното уважение и отношение е най-важното, когато имаш играчи от различна националности. Трудно е, не е едно и също с всеки футболист. Някои са по-затворени или особени. Други навън в живота може да са ми приятели, а трети са деца. Разбира се, не толкова малки, колкото сина ми, но са още деца и отношенията с тях са различни. Но всичко е базирано на уважението.

Имам абсолютно 100-процентова свобода да вземам всички решения, които са задължения на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньора. Нещо се обърква, когато става дума за подписване, привличане или продажба на играчи. Това не е работа на треньора. Това не е моя работа. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, разбирам, че това е нещото, което феновете тук очакват, но е грешно. В Германия над треньора има 5-6 души, които вземат тези решения, преди треньорът изобщо да има думата", заяви наставникът на армейците.

"Футболът се играе с крака, а не с ръце, както в баскетбола например, и е най-непредвидимата игра. Но винаги най-добрата прогноза за това накъде се развива клуб е бюджетът му. Преди да приемеш работата, ти знаеш къде отиваш. Не е все едно дали поемеш ЦСКА, Левски или Ботев Пловдив, че да се изненадаш от бюджета. Знаеш нивото, знаеш какви са целите.

Трудно се избира стартов състав при наличието на голям брой качествени играчи - това вече е показател кой треньор заслужава големите пари, които заработва. Всяка седмица е трудно решение. Генерално погледнато, е по-добър вариант, отколкото да нямаш класа в тима. Имаш двама-трима еднакво добри играчи и трябва да избереш един. Трудно е, но е по-добре така", допълни пред БНТ Нестор Ел Маестро.

В последните години българските играчи в ЦСКА са крайно малко. Родните футболисти не притежават нужната класа за поставените цели. Това е проблем не само на ЦСКА, а и на другите отбори тук. Но това е национален въпрос,
на който аз нямам отговор, въпреки че имам идеи по темата.

Чувството в дербито с Левски е отрицателно, когато загубиш, е много повече от положителното, ако спечелиш. Това не е добре, трябва да е по различен начин. Правят се толкова много материали за загубилия, вместо за победителя и това е напрягащо, грешно е. Това е и една от причините, които се отразяват на футболните качества на дербито в последните години.

Разбира се, че искаме титлата и това е нашата цел и моя мечта. Преди да поема отбора, знаех това отлично и нямаше значение дали го поемам на 15-о място или на първо. Това винаги е голямата цел на ЦСКА и ще дадем всичко, за да я постигнем.

Най-сериозният аргумент на ЦСКА в битката за титлата е нашето единство, нашето огромно желание. Ние наистина го желаем, чак до болка и каквото и да стане, смятам, че имаме големи шансове за титлата", завърши Ел Маестро.