Електронната рецепта ще стане кошмар, когато се въведе за всички лекарства

Софтуерът е неподдържан, част от медиците са неподготвени, посочи председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов

Новини
09:40 - 08 Ноември 2023
3459
Електронната рецепта ще стане кошмар, когато се въведе за всички лекарства

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет трябваше да бъдат въведени доста по-рано, коментира пред Радио София Николай Костов - председател на Асоциацията на аптеките в България. По думите му са направени няколко опита в последните две години.

„Заради непрекъснатата опозиция на БЛС това не се случи. Повече от две години, лекарите и ние изпълняваме електронни рецепти по Здравна каса, но накрая се оказа, че има една част лекарите, които са неподготвени – тези, които не работят със Здравната каса. Повечето от тях нямат софтуер, много от тях нямат електронни подписи и се оказаха изненадани… Според мен – основно нямат желание“, каза Николай Костов.

Той добави, че системата е замислена така, че всяко лекарство има уникален код и чрез него се осъществява комуникацията между софтуерите.

„Проблемът е, че в лекарските софтуери съществуват лекарства, които отдавна са отпаднали – или не се внасят вече, или никога не са се внасяли, или имат регистрирани опаковки, които също никога не са се внасяли и са с различен код. С една дума – лекарският софтуер е неподдържан, защото в него трябва да има само актуални лекарства - такива, които реално присъстват на пазара. Отделен въпрос е дали ги има или ги няма в момента“, обясни председателят на Асоциацията на аптеките в България.

По думите му, в софтуера са вписани регистрираните в България лекарства, но според Костов, има разлика между регистрираните, актуалните и наличните медикаменти.

Проблемът ще стане особено видим, когато и другите лекарства станат с електронни рецепти, добави той.

„Сега са само лекарствата за диабет и антибиотиците, но когато станат над 6000 и вместо 6000 в софтуера на лекарите има 12 000, при тях ще стане пълна каша“, обясни Костов.

„В интерес на истината, нещата стават все по-регулирани, лекарите започват да налучкват правилните кодове и започват да предписват по-голям процент правилни рецепти. По тази причина анулираните рецепти са много по-малко“, каза Николай Костов.

Той уточни, че вече има нелегални сайтове, които доставят лекарства от съседните на България страни.