Електронните винетки и тол системата блокираха

Проблемът е в централизираната система на двете фирми, които обслужват услугата

Новини
17:04 - 18 Май 2020
1622
Електронните винетки и тол системата блокираха

Превозвачи алармираха за проблеми в системата за издаване и валидиране на маршрутна карта за товарните автомобили. Проблемите са започнали още сутринта, съобщи "Марица".

Към момента маршрутните карти, необходими за пътуване в страната, не могат да бъдат закупени от търговската мрежа. Най-потърпевши от това се оказват мобилните оператори, които са основен търговски партньор на тол системата.

Репортерска проверка на "Марица" показа, че проблеми има и в редица други търговски обекти в страната, както и в пощите. Проблемът е в централизираната система на двете фирми, които обслужват услугата, а не в офисите на търговските партньори. Източници на "Марица" споделиха, че проблемите с продажбата и активацията на маршрутни карти са започнали след 6 май. Припомняме, че тогава, в рамките на няколко часа, се извършваха планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси – винетки и тол.

От АПИ тогава заявиха, че е възможно да има частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и маршрутни карти. Според превозвачи и служители в търговските обекти, предлагащи електронни винетки и маршрутни карти, още от 7 май са започнали проблемите. Към момента липсват официална информация от фирмите-доставчици, както и от АПИ.

Управител на търговски обект, партньор на тол системата, разказа пред „Марица“, че освен всички проблеми в самата електонна система за продажба на винетки и маршрутни карти, колцентровете на компаниите също не функционират днес.

„Цял ден връщаме клиентите. Ставащото днес е  абсурд, защото нямаме нито връзка, нито информация от доставчиците на услугата и не можем да обясним на клиентите къде е проблемът. А самите те са в правото си, защото са поставени в патова ситуация – не могат да закупят винетки или маршрутни карти заради неработещата система, но ще бъдат глобени, ако тръгнат на път“.