Елена Дариева: ПП доминира в София, а ГЕРБ - в страната

Възможно е да се случи нещо с шестия участник в надпреварата, заяви социологът

Новини
11:44 - 03 Април 2023
1977
Елена Дариева: ПП доминира в София, а ГЕРБ - в страната

"На фона на избирателната активност, разликите се произвеждат от много малък брой гласове. 4% са около 100 000 гласа. Подкрепата в София за ПП е по-висока, а ГЕРБ има по-добри позиции в страната. Очаквам да се сближат резултатите между първия и втория", заяви социологът Елена Дариева.

"Възможно е да се случи нещо с шестия участник в надпреварата за влизане в парламента, както и да се стопи разликата между първите две партии. При паралелното преброяване първо пристигат най-малките секции, в които картината е една. Големите софийските райони пристигат по-късно, там гласовете са повече, а електоралните предпочитания се различават.

Местните избори ограничават коалиционните стратегии, партиите не искат да загубят избиратели. Хората са разочаровани от безплодността на парламента. Вариантите са три - по-малко вероятните са правителство на малцинството и "хартиена коалиция", а по-вероятният - широко програмно правителство с евроатлантически приоритети", коментира тя в ефира на Нова нюз.

Политологът Росен Стоянов смята, че следват няколко неща.

"ЦИК ще изнесе финални резултати, дотогава всичко ще е в сферата на прогнозите.

Радев заяви, че няма да бави и ще започне формиране на парламент. Символно ще бъде колко бързо ще изберат председател на НС, за да вземат депутатите властта в своите ръце, възможно е да се формира Финансовата комисия сано, за да се внесе бързо бюджетът.

Бързо ще започнат и преговори, за да стане ясно как ще се управлява държавата - с кабинет на малцинството или широка коалиция", заяви той.

По думите му както национални приоритети, така и партийни интереси ще бъдат тема на разговори. "Преди се надявахме на коалиция на съгласието и се получи коалиция на компромиса, а сега трябва да има коалиция на сговора. Избирателите няма да простят невъзможността на политиците да реализират правителство. Тенденцията към радикализиране обира недоволния вот. Възможно е националистическата партия "Възраждане" да стане структуроопределяща или втора по сила", посочи Стоянов.

Той прогнозира, че през есента ще има два референдума, а това ще принуди всеки да заеме страна.