Елена Рибакина и Онс Жабур ще спорят за титлата на "Уимбълдън"

Казахстанката подбини Симона Халеп, докато тунизийката се справи с Татяна Мария

Спорт
20:20 - 07 Юли 2022
2701
Елена Рибакина и Онс Жабур ще спорят за титлата на "Уимбълдън"

Елена Рибакина се класира за финала на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Поставената под номер 17 в схемата представителка на Казахстан се наложи с 6:3, 6:3 над шампионката от 2019 година Симона Халеп.

23-годишната Рибакина постигна общо четири пробива в двубоя, продължил 75 минути. Казахстанката записа 5 аса и 17 печеливши удара, които се оказаха решителни за крайния изход на срещата, докато 16-ата поставена румънка не успя да демонстрира силните си страни.

"Изиграх страхотен мач, срещу мен имаше една велика шампионка. Доволна съм от моето представяне, защото тя е много солидна. Бях нервна, но мачовете в първата седмица ми помогнаха да натрупам самочувствие. Напрежението е голямо на централния корт. Справих се с това и показах добрата си игра. Не знам как да го опиша, но обикновено имам върхове и спадове. Бях подготвена добре психически", заяви финалистката на "Уимбълдън", която заема 23-то място в световната ранглиста.

Рибакина е първата тенисистка от Казахстан, която достига до финал в турнирите от Големия шлем.

Поражението е първо за Симона Халеп на Уимбълдън от 2018 година насам.

В мача за титлата в събота Елена Рибакина ще се изправи срещу Онс Жабур. Тунизийката победи с 6:2, 3:6, 6:1 Татяна Мария и стана първата арабка, класирала се за финал в турнир от Големия шлем.

Жабур има две победи в общо три срещи с Рибакина, която до момента е достигнала до осем финала в кариерата си, но е спечелила само два.