Eлена Йончева: Европа ще спре да бъде разграден двор за мигрантите

Новини
16:47 - 11 Април 2024
1517
Eлена Йончева: Европа ще спре да бъде разграден двор за мигрантите

Европа ще престане да бъде разграден двор по отношение на миграцията. Сега в ЕС влизат безконтролно хора, които твърдят, че бягат от конфликти и преследване, но ние не знаем дали това е така.

С новия Пакт за миграцията, приет от Европейския парламент (ЕП) в сряда, ще се намери начин да се реши проблемът с нелегалната миграция. Държавите на първа линия като България, няма да поемат тежестта да се справят с пристигащите мигранти. Това каза евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

Тя води преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по законодателния пакет.

С Пакта, който се състои от няколко регламента и директиви, ще бъде заменен сегашния Дъблински регламент, според който отговорна за мигрантите в ЕС е първата държава членка, до която те достигнат. Отговорността вече ще се определя от конкретни критерии, а не от географското разположение на страните.

При натиск, не по-малко от 30 000 лица, които са получили закрила, всяка година ще бъдат разпределяни между страните от Съюза. В по-тежки ситуации няма да има ограничение на броя на хората, които ще се преразпределят.

Видяхте реакциите от сряда на министри в Гърция и Италия, които приветстваха промените. Това е така, защото те са в полза на държавите на първа линия, каза Елена Йончева.

Тя напомни, че преговорите за реформа в миграционната политика на ЕС се водят от осем години и бяха изключително тежки. Държавите, които се намират във вътрешността на Съюза са изложени на по-малък риск. За тях е по-удобно да настояват да остане в сила действащият Дъблински регламент. Това обаче не е справедливо, коментира още евродепутатът.

Елена Йончева открои и други важни промени, част от Пакта – намиране на механизъм за намаляване на безконтролната миграция. Сега в ЕС влизат лица, за които не знаем дори от кои държави идват, дали са криминално проявени, част ли са от терористична групировка, дали представляват риск за сигурността на европейските държави.

Досега нямаше и ясен механизъм, достатъчно бърз и ефективен, по който мигрантите, които не отговорят на условията за закрила, да бъдат връщани. С новото законодателство се въвежда принципът на сигурните държави.

Ще бъде съставен списък с държави, в които мигрантите ще бъдат връщани, ако ЕС ги приема за сигурни, например като Египет и Мароко, и редица други. В някои страни ще бъдат определени и сигурни региони.

Пактът ще влезе в сила след две години, като за това време на държавите на първа линия ще бъдат предоставени 2 млрд. евро, за да се подготвят. В следващия мандат на Европейския парламент се очаква да се приеме и законодателство, с което да се въведат по-строги механизми за борба с каналджиите.

Елена Йончева отбеляза съпротивата срещу Пакта от страна на крайната левица и зелените в Европейския парламент, както и от страна на крайно десните. Едните смятат, че ще се нарушават човешки права, а другите – че законодателството няма да реши проблемите. Пактът е добра основа, която ще намали безконтролната миграция, друг е въпросът как ще се прилага, заяви тя.