Елена Йончева : В България се създава герберски капитализъм

ГЕРБ и БСП в предизборен дебат по "Нова телевизия"

Политика
09:10 - 14 Май 2019
2277
Елена Йончева: В България се създава герберски капитализъм

Според Елена Йончева в България се създавал герберски капитализъм. Това заяви червеният политик в сутрешния блок на "Нова телевизия". Тя влезе в предизборен дебат с представителя на ГЕРБ Мария Габриел.

"Ние говорим за европрограми. С тези милиарди, които се наляха в България, в тези 10 - 12 години трябваше да се превърне в прекрасно място за живеене. Вместо това българското село умира. Всяко десето българско село изчезва или е с под 10 жители. Когато отидете в магазина 80% от зеленчуците и плодовете не са български. Преди няколко дни бяхме в Родопите. Там 80% от картофите вече не са български, те са немски. Защо се случва всичко това? Ще ви дам конкретни цифри. За изминалия програмен период в селското стопанство са наляти 7 милиарда евро. Тези средства, 70% от тях, са изразходвани от под 100 фирми - това е много важно, защото вместо да се дават на малки и средни производители, вместо да се дават на млади фермери, вместо да се съживява селото, с тези еврофондове се облагодетелства малък кръг от фирми". Това коментира Елена Йончева в сутрешния блог на Нова тв.

"Аз искам да реагилам много бързо за цифрите", намеси се Мария Габриел. "Благодаря за комплимента, че сме успели да защитим достоен бюджет за селсското стопанство в България. До този момент над 94 000 български стопанства са получили плащания, от които над 61 000 стопанства са получили под 5 000 евро. За същия период 2007 - 2013 година над 5 000 млади земеделски стопани са започнали да упражняват тази професия. Осигурила се е възможност на над 560 души, живеещи в селските райони да се възползват от подобрени остовни услуги. И накрая над 4 900 земеделски стопани получиха помощ за агроекологични мерки. Но има нещо, за което съм съгласна с г-жа Йончева - 20% от земеделците получават 80% от директните плащания", коментира Габриел.

"В България се създава герберски капитализъм, а не реална икономика с тези евросредства", коментира Йончева.