Елена Йончева: В един запис премиерът каза, че трябва да бъда изгорена

Не се притеснява, че ще бъде съдена

Политика
11:36 - 05 Декември 2020
4165
Елена Йончева: В един запис премиерът каза, че трябва да бъда изгорена

Нямам никакви притеснения, че ще бъда съдена, но отново съм в черен списък на властта.

Това коментира евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV по повод разгледаното от Правната комисия на Европейския парламент искане за отнемането на имунитета на евродепутата.

„Това искане от страна на българската прокуратура е отправено към ЕП. То е направено от Сотир Цацаров. Това е изцяло политическа поръчка. Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да каже кой е поръчал аз да бъда изгорена. По отношение на процедурата в Европейския парламент, това е рутинна процедура. Има много искания за сваляне на имунитета на евродепутати. Първо има изслушване в комисия и след това гласуване в Пленарна зала. Това отнема около година и половина. Има депутати, на които наскоро бяха поискани имунитетите. Това е рутинна практика в ЕП и е част от политическата битка за съжаление“, посочи Йончева.

По думите ѝ ЕП не е разследващ орган. „Те разчитат на българската правосъдна система да разясни случая и обикновено се свалят имунитетите, защото се има доверие на националните правосъдни системи“, добави тя.

„Решението на Правната комисия за моя имунитет вероятно ще отнеме още месец и половина – два. Нямам никакви притеснения, че ще бъда съдена, надявам се, че ще се стигне дотам. Аз даже не знам в какво конкретно се състои това обвинение. То дойде, след като съдих Бойко Борисов за клевета и след като започнах разкрития за използване на средства за корупция при строителството на оградата по границата, след като се разви „Кумгейт“ и след случая „Барселона“. Подала съм сигнал в съда в Страсбург за това политически мотивирано обвинение, защото то е абсурдно“, каза още Йончева.

„В един запис премиерът каза, че трябва да бъда изгорена. Дали той или някой от неговите приятели – някой стои зад атаките. Не се страхувам. Като журналист съм била бита, отвличана и ранявана. Била съм в черни списъци, сега отново съм в черен списък – на властта и на това тоталитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в ЕП“, допълни тя.