Елтън Джон с първи и последен концерт в Монтрьо (СНИМКИ)

На джазфеста в Швейцария музикантът скастри Путин: До смърт ми е втръснало от омраза, расизъм и хомофобия, проявени от хора, които твърдят, че са близки до Бог

През ключалката
13:24 - 30 Юни 2019
3908
Елтън Джон с първи и последен концерт в Монтрьо (СНИМКИ)

Елтън Джон участва за първи и последен път на джаз фестивала в Монтрьо, като изнесе елегантен и енергичен концерт, приключил с послание за толерантност и любов, предаде Ройтерс. Концертът на легендарния 72-годишен музикант продължи два часа и половина. Той беше в рамките на прощалното му турне, започнало миналата година.

"От години исках да участвам в този фестивал. Гледал съм го на DVD и по телевизията. Никога не съм мислил, че ще свиря тук, но за мен е чест", каза Елтън Джон пред публиката от 15 000 души, дошли да гледат концерта му на открито, въпреки жегата.

Петкратният лауреат на награда "Грами" седеше пред пианото в центъра на сцената на стадиона "Заусац" до Женевското езеро, а не в по-малката зала "Стравински", която е с отлична акустика. Акомпанираха му дългогодишният му барабанист Найджъл Олсън и китаристът Джон Йоргенсон.


Елтън Джон започна с песента "Bennie and the Jets", последвана от хитове от 70-те години, като "Tiny Dancer", "Rocket Man", "Your Song". "Sorry", "Someone Saved My Life Tonight", "Candle in the Wind", "Daniel", "Saturday Night's Alright" бяха други от популярните песни, които Елтън Джон изпя за публиката в Монтрьо. 

"Не съм голям фен на Елтън Джон, но той беше много енергичен на сцената, а гласът му е още невероятно силен", каза 37-годишният Себастиан Корди от публиката.


Елтън Джон каза в петък колко много се е разстроил от изявлението на руския президент Владимир Путин, че либералните идеи и ценности са "отживелица". "До смърт ми е втръснало от омраза, расизъм, хомофобия, проявени от хора, които твърдят, че са религиозни и близки до Бог, но всъщност са толкова далече от Бог. Трябва да се харесваме, да се приемаме, дори и да не сме съгласни един с друг", каза Елтън Джон от сцената в Монтрьо.

Билетите за концерта на Елтън Джон в Монтрьо струваха от 185 до 450 швейцарски франка (190 до 461 щатски долара). 


Фестивалът в Монтрьо започна в петък с концерта на Стинг. В програмата са също Джанет Джексън, Чик Къриа, Том Йорк. Бившият съвместен директор на фестивала в Монтрьо Куинси Джоунс го нарича "Ролс-ройса на фестивалите".