Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Трудно се откриват авторите на бомбени заплахи

Новини
14:43 - 21 Август 2019
4557
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Трудно се откриват авторите на бомбени заплахи

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов е категоричен пред Lupa.bg, че родните служби имат своя механизъм да се справят с бомбените заплахи, които панираха страната в днешния ден. Днес сигнали за бомби бяха подадени за сградите на БНТ, летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас и редакциите на няколко медии.

Ето какво каза бившият министър пред медията ни:

- Г-н Йорданов, в рамките на няколко часа се получиха сигнали за бомби на летища и в медии. Как трябва да се процедира при такива случаи?

- Министерство на вътрешни работи има своя изграден механизъм за справяне с подобна ситуация и аз вярвам, че те ще вземат най-адекватните мерки. Всичко е описано като практика за действие в подобни ситуации и крачка по крачка ще бъде изпълнено. Предполагам, че колегите ще си свършат добре работата и ще стигнат до извършителите.

- А може ли да се каже, че е някаква извънредна ситуация, възможно ли е да го прави някой, който иска да дестабилизира държавата или смятате, че е случайно, че в един ден се получиха толкова много заплахи?

- С подобни действия не мисля, че може да се постигне кой знае какъв резултат за това да се получи паника в държавата. Не смятам, че е нещо организирано. Този проблем засяга най-вече съдебната система, защото в продължение на много години най-вече там се подават сигнали за наличие на взривни вещества. В крайна сметка винаги накрая излиза, че става въпрос за фалшиви сигнали. Тези действия не правят нищо, освен да затормозяват работата на съответните учреждения.

- Значи сте оптимист, че държавата би се справила с подобна ситуация?

- Мисля, че това не е някакъв проблем, който да може сериозно да засегне сигурността на страната ни. 

- Застрашена ли е все пак България от атентати? Виждате какво се случва по света, живеем в опасно време?

- Всяка една държава е застрашена, помните че имахме подобен случай в Сарафово, така че не трябва да се подценява нищо. 

- Как могат да се пресяват фалшивите от истинските сигнали? Трудно ли е това нещо за професионалистите, които се занимават с това?

- По принцип е трудно, защото никой не би могъл предварително да даде някакво точно становище дали има заплаха. Но практиката показва, че почти всички подобни сигнали са фалшиви.