Емил Димитров - Ревизоро става екоминистър?

Алтернативният вариант е шефът на парламентарната комисия по регионално развитие Искрен Веселинов

Топ
21:48 - 13 Януари 2020
2842
Емил Димитров - Ревизоро става екоминистър?

Емил Димитров - Ревизоро е спряганото име за нов екоминистър, с което ВМРО отива на битка. Разговорите в партията кой да поеме овакантеното от арестувания Нено Димов кресло започнаха в петък, продължиха трескаво през почивните дни, а вчера премиерът вече е бил оведомен неофициално за избора на Красимир Каракачанов и екипа му.

Алтернативният вариант беше шефът на парламентарната комисия по регионално развитие и водач на депутатската група Искрен Веселинов.

В дългата листа бе и зам.-министърът по екологията Николай Кънчев, но той имал и лични причини да не желае номинацията, казаха съпартийци.

В момента Веселинов е председател на парламентарната регионална комисия. След изгонването на лидера на “Атака” Волен Сидеров от групата той стана съпредседател на “Обединени патриоти” заедно с Валентин Касабов от НФСБ. Именно шефският му пост натежал за това да не бъде предложен на Борисов за министър. Веселинов е смятан за дясна ръка на Каракачанов и според воеводите неговото място е в парламента, където движи законопроектите на патриотите.

Известен е и с умението си да бъде балансьор между ВМРО и НФСБ. Затова, ако излезе от парламента, ще е голямо изпитание за групата.

Още повече че на мястото му тогава би влязъл човек на “Атака” - Любомир Владимиров.

Отцепилите се като независими хора на Волен Сидеров останаха 6-има, след като лидерът им напусна парламента и стана общински съветник. По правилник новият депутат трябва да се закълне като член на групата на “Обединени патриоти”, но със сигурност и той ще я напусне като съпартийците си. Така вместо 12, колкото са сега, депутатите от ВМРО биха останали 11, а цялата ПГ на малкия партньор ще падне до 20 души.

Фалшива новина се оказа завъртяната в някои медии “кандидатура” за екоминистър на депутата от НФСБ Борис Ячев. Първо, квотата си е на ВМРО. Второ, освен дясна ръка на Валери Симеонов Ячев е шеф на парламентарната антикорупционна комисия - пост, който НФСБ никога не би подарил на друг.

Известно напрежение е преминало през патриотичната формация около екорокадата, разкрива още “24 часа". Валери Симеонов публично декларира, че няма да се меси в делата на ВМРО кой да поеме министерския пост, но в вействителност е дал да се разбере пред воеводите, че не е щастлив НФСБ да остане без свой човек в правителството.

Хората на Каракачанов обаче били категорични в отговор, че наследилата самия Симеонов на вицепремиерския пост Марияна Николова реално си е негова квота. В крайна сметка лекото
брожение вече е напълно туширано, обясниха патриоти.

Лично Борисов е изказвал по различни поводи одобрението си към Емил Димитров.
Бившият шеф на митниците, който се води гражданска квота в депутатските листи на ВМРО, е сред депутатите балансьори между партньорите в голямата коалиция. Често дори той е вносител на законодателни поправки, първоначално лансирани от ГЕРБ. С подкрепата на премиера и с опита си от различни институции ще се справи с тежкото положение в министерството, убедени са колегите му.