Емил Кабаиванов пред Lupa.bg: Можем да издигаме кандидат за кмет на СДС във всеки град

Новини
17:16 - 29 Август 2019
2465
Емил Кабаиванов пред Lupa.bg: Можем да издигаме кандидат за кмет на СДС във всеки град

„Критиките към СДС за сключеното с ГЕРБ споразумение за местните избори идват от хора, които не са чели внимателно самия документ”, заяви кметът на Карлово и зам.-председател на сините Емил Кабаиванов пред Lupa.bg. Той е издигнат за градоначалник на предстоящия вот за трети мандат.

Кабаиванов уточни, че въпреки, че управляващите са по-големият партньор в коалицията, в нито един град няма забрана при издигнат техен кандидат, СДС да не издига свой. Синият политик обясни, че на много места състезание между кандидатите на ГЕРБ и СДС ще има, въпреки сключената договорка за подкрепа.     

Двете партии обаче имат твърда договорка за едно - ако представителите им стигнат до втори тур, и управляващите, и хората на „Раковски” 134 гласуват за него.  

Огромно е и разнообразието от коалиции по места - Кабаиванов например е издигнат от СДС и местна патриотична коалиция, която включва и „Атака” и „Воля”. „Но най-много разчитам на подкрепата на гражданите”, обясни пред Lupa.bg карловският кмет.      

Сините твърдо издигат и кандидат в Монтана  - това е настоящият кмет Златко Живков.

Ще има и места, в които ГЕРБ ще подкрепи сините кметове, както и такива, на които СДС ще даде гласа си за представителя на управляващите. Ще бъдат издигани и общи фигури, които ще бъдат подкрепени от двете партии, уточни Кабаиванов.   

Лидерът на сините Румен Христов уточни някои детайли по подписаното споразумение с ГЕРБ в сряда сутринта в тв ефира. „Това е рамково споразумение, а не коалиционно, на много места ще имаме общ кандидат и общи листи, но на места ще има и отделни кандидати за кметове", каза Христов. И уточни, че единствената забрана е кандидатите на СДС да се коалират с БСП и ДПС за местния вот.

Председателят на най-старата дясна партия обясни, че него важното е големите градове да останат с десни кметове, така че в Пловдив и София вероятно няма да има кандидати на СДС. На вътрешните атаки, които дойдоха от местната организация на десните от Пловдив, Христов отвърна, че СДС не е поемал ангажимент пред ГЕРБ да не се регистрира в ЦИК за местните избори. „СДС се държи достойно”, бе категоричен председателят. „Това ще се случи. Най-вероятно ще внесем документите на 4 септември.”  

Христов отказа да коментира думите на екслидера Божидар Лукарски, че партията била безгласна буква в коалицията с ГЕРБ. "Не коментирам бивши председатели", заяви Румен Христов.