Емил Костадинов пред Lupa.bg: На 53 мъжът е истински голмайстор

Личности
15:22 - 12 Август 2020
5494
Емил Костадинов пред Lupa.bg: На 53 мъжът е истински голмайстор

„На 53 години мъжът става истински голмайстор. Чувствам се прекрасно, благодаря, че се сетихте за мен”. Така футболната легенда Емил Костадинов отвърна на поздрава на Lupa.bg за рождения ден си №53, който празнува днес. Великият нападател е роден на 12 август 1967 г.

„Ще прекарам личния си празник на плажа, със семейството и мои приятели сме в Гърция, няма да ми се размине почерпката”, пошегува се легендата на ЦСКА.

По време на своята активна кариера големият Емо Костадинов облича екипите на ЦСКА, Порто, Байерн (Мюнхен), Фенербахче, Тигрес и Майнц 05.

С националния екип има 70 мача и 26 гола; автор на историческите две попадения на "Парк де Пренс", с които България побеждава Франция и се класира за Световното първенство през 1994-а в САЩ. Там Костадинов е част от състава, достигнал до полуфинал и спечелил бронзови медали от най-големия международен форум. По-късно „Екзекуторът на петлите” участва на Европейското първенство в Англия, а на Мондиала в Испания през 1998-а отбелязва единствения гол за „лъвовете” - срещу домакините.

Във визитката му стоят три шампионски титли и четири Купи на България с ЦСКА, две титли и две купи на Португалия. През 1996-а Костадинов става първият българин, отбелязал гол във финал на европейски турнир, когато неговият „Байерн” побеждава „Бордо” и печели Купата на УЕФА.

През 1993-а е отличен като футболист номер едно на България. Носител е на най-високото държавно отличие в областта на спорта - почетния знак "Венец на победителя", връчен му от Министерството на младежта и спорта.

След края на кариерата си Костадинов продължава да работи за българския футбол, в качеството си на висш функционер и член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Понастоящем е първи вицепрезидент на централата.