Емо Костадинов: Никога не е имало по-честен конгрес!

Искрено желая ЦСКА да има нов стадион, призна шефът в БФС

Спорт
14:34 - 04 Февруари 2024
4397
Емо Костадинов: Никога не е имало по-честен конгрес!

"Разбира се, че искам ЦСКА да има нов стадион. Всеки цесекар желае това нещо. Вярно, много години се чакаше, но дано да стане в скоро време. Един модерен стадион дава самочувствие както на зрителите, така и на играчите и това е нещо добро", заяви вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов.

Той е едно от най-паметните имена в историята на българския футбол. Бе един от големите любимци на нацията, но през последните години той и част от колегите му от Златното поколение търпят доста негативи заради работата си във футболния съюз.

"Не е точната дума БФС "да натиска" държавата. Ако нямаш желание, просто няма да го направиш. Но държавата трябва да помогне това да стане и то най-вече със средства. А през годините, по други програми, футболният съюз е направил много игрища, така че е помогнал с каквото може.

Спомням си, че имаше работна група, която ходи в Румъния, за да направим обща стратегия за изграждане на четири-пет стадиона. В крайна сметка нищо от това не се получи, но е имало доста опити", заяви Костадинов.

"Прецених, че за два месеца не трябва да поемам този пост на временен президент на БФС. Моментът не беше точен за такова нещо, а и Касабов вече е бил един път на този пост и е по-наясно с нещата.

Лично аз го подадох жалба срещу вписването на Михаил Касабов, защото не знаех за такова негово решение. По време на Изпълкома, който се проведе тогава, се взе друго решение - да не бъде вписван, както е по устав. След това седнахме и си изяснихме нещата", допълни той.

"На опозицията бих отговорил едно - преди доста години те започнаха дела срещу легитимно избрания Изпълком и президент на футболния съюз. Така че те да говорят за такива работи, особено за съда, просто е несериозно.

Техният конгрес?! Вие сериозно ли говорите, че това е конгрес? От 500 да отидат 60 клуба. Това е несериозно. Много от тези клубове са върнати в структурите на БФС, така че това е един вид отново нагнетяване на напрежение.

Не виждам някога да е имало по-честен конгрес от този, който мина. За честност... вижте какво, по този начин се обиждат хората, които са гласували. Опонентите обиждат над 500 клуба, които са отишли и са гласували. Да кажеш, че те са нечестни хора - това не е нормално", заяви Емил Костадинов.

"В тези години се говори много и се обижда много, а това като цяло вреди на футбола. Ще им кажа на тези хора, че те са били много добри футболисти, както и ние сме били добри футболисти, но като ръководители не съм ги виждал да работят никъде. А всеки от нас е минал през клуб или е работил някъде преди да дойде във футболния съюз.

Най-големият проблем на нас, като федерация, е, че нямаме класиране. Това наистина е проблем. Ако имаше, според мен, едно класиране, никога нямаше да се стигне до такива неща. Хубаво е да има опозиция и да се показват неща, които да се направят по-добре, но аз не ги виждам. Срещу нас се плюва непрекъснато и насъскват хората. А като се говори по този начин за футбола, хората се отвращават от него. Това не е добре.

Много се говореше и за протеста преди мача с Унгария. Просто УЕФА не разреши да има такива среща. Те си имат канали, по които явно са преценили, че уважението може да бъде много по-лошо, ако има публика на стадиона. Това е точната истина, няма друга.

Не знам защо не играхме в Пловдив. Мисля че кметът на общината забрани. Поне не даде разрешение", сподели шефът в БФС.

"Ще има ли конгрес на 100%? На този етап - да. Въпреки че по време на първенството не е удачно, но така са решили. Нямам представа дали може да бъде отложен. За мен по-хубаво беше като свърши първенството, но по закон ще го направим сега. Доколкото знам, Михайлов няма да се кандидатира. Да бъдат спокойни.

До март месец има много дела, които не знам дали ще свършат, дали ще почнат. Както казах вече, опонентите започнаха тази сага преди доста време. Всичко е много объркано.

Тази оставка беше, как да кажа... Под натиск. Така го видях отстрани, но така е решил - както да подаде оставка, така и да се върне отново, да я оттегли. Трябва него да попитате. С мен лично не е коментирал.

Димитър Бербатов и екипа му са добри като футболисти, но като ръководители - не. Първо трябва да спечелят нещо в този живот - конгрес или каквото и да е друго. Вижте какво, футболният съюз е най-голямото стъпало и да се учат там не е добре. Не трупат опит, тези три-четири години са загубени за тях. Като опит имам предвид.

Аз съм дипломатичен човек. Не обичам да има престрелки, но хората около Бербатов и Бербатов тръгнаха на нож. Трябва да има разбирателство, а отношенията да са нормални и от двете страни. А в последните години чувам само нападки, обиждания. Това не е уважително към колегите си. Как ще уважаваш другите, когато не уважаваш колегите, с които си играл или са ти били ръководители?

На Димитър Бербатов съм му бил шеф в ЦСКА, така че е нормално той да се обади. Да си кажа честно, никога не се е обаждал в годините. Ще му вдигна, естествено", каза още Костадинов по темата с конгреса и кандидатите.