Емо Костадинов: Няма как Бербатов да е кандидат за президент

Спорт
13:39 - 14 Декември 2022
2955
Емо Костадинов: Няма как Бербатов да е кандидат за президент

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов беше част от водената от Борислав Михайлов делегация на Конгреса на ФИФА, който предхождаше откриването на Световното първенство в Катар.

Костадинов разказа за впечатленията си от домакина на Мондиала, тенденциите в развитието на световния футбол, коментира позитивните резултати на националния отбор, както и бъдещите проекти на родната централа.

"Истина е, че много се коментираше провеждането на Световно първенство по това време в годината и в тази държава, но организацията е на много високо ниво – аз лично се уверих в това на място. Всички притеснения се оказаха излишни и в крайна сметка отново се потвърди истината, че футболът има силата да сплотява.

От една страна – играчите трябваше да се пренастроят за Световно първенство в разгара на състезателните сезони в големи, трудни първенства, с огромна конкуренция, което не е лесно. В някои от споменатите отбори тече преходен период, други все още нямат необходимия опит, трети вече са преминали пика си – и когато срещнат по-мотивирани от тях съперници, е нормално да бъдат елиминирани.

Тук отново е важно да подчертаем разликата между футбола на клубно и на национално ниво – при националните отбори мотивацията, страстта и хъсът са с много по-голяма стойност, затова и виждаме страхотни резултати от сочени за аутсайдери тимове като Мароко, Япония, Република Южна Корея и други", сподели Костадинов пред БТА.

Екзекутора на Франция коментира и позицията на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, който продължава да критикува начина на работа на настоящото ръководство.

"Нека веднъж завинаги да уточним нещо много важно. Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори, няма насрочен конгрес. Преди няколко дни ми направи впечатление интервю на министър Крум Зарков в една национална телевизия – на въпрос дали ще се бори за председателския пост в БСП, той отговори, че в момента няма процедура.

Ако има – може би, но тъй като такава няма, той няма как да е кандидат. Значи - опитен юрист и министър на правосъдието разсъждава по този начин, но спортната общественост продължава да обявява Бербатов за кандидат-президент… На какво основание? Няма избори, няма кампания, съответно няма как да има и кандидати. Ако искате, мога да коментирам репликите на бившия футболист Димитър Бербатов.

Когато не си работил или дори стажувал в голяма федерация, каквато е Българския футболен съюз, няма как да имаш претенции към ръководенето й. Става дума за специфична материя, за изключително мащабна работа – и съм категоричен, че ние я вършим отговорно, прозрачно и професионално. Когато търсиш повод да критикуваш, винаги ще си намериш нещо, за което да се хванеш – затова и моят призив е да не подминаваме положителното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще", завърши Костадинов.