Енергийният министър: Разглеждаме и възобновяване на доставките от „Газпром“

Росен Христов добави, че битовите потребители са донякъде защитени, тъй като те са на регулирания пазар

Новини
21:39 - 09 Август 2022
2114
Енергийният министър: Разглеждаме и възобновяване на доставките от „Газпром“

Сметките за природен газ за битовите потребители няма да скочат с 60%. Това заяви пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той добави, че битовите потребители са донякъде защитени, тъй като те са на регулирания пазар. Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газ, а ние ще го усетим през поскъпването на техните услуги и стоки, каза министърът. 

Приоритетите на Министерството на енергетиката и правителството са ясни - това е максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим и количества, и цена, заяви Христов.

Той добави, че овладяването на кризата е приоритет за служебния кабинет. Ще се опитаме да осигурим количества газ до края на отоплителния сезон и до края на годината, в идеалния вариант дори и за следващата година, посочи той. Росен Христов допълни, че не иска да се обвързва с дългосрочни договори за доставки на енергийни източници, а това ще е задача на следващото правителство. 

Служебният енергиен министър заяви, че приоритетно се гледат всички алтернативни доставчици на природен газ. Ако се докаже, че те не са достатъчни, със сигурност аз няма да съм министърът, който ще остави българите на студено, заяви Христов. 

Той определи протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с „Газпром“ като „предизборни“. Нашите приоритети са други. Ние разглеждаме всички възможности за доставка на газ, включително възобновяване на доставките от „Газпром“, коментира Христов. 

Условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставили към други европейски държави, които те изпълняват, т.е. ние няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от „Газпром“ в никакъв случай не означава, че ние излизаме от рамката на Европейския съюз. Ние няма да приемем условия, различни от тези, приети от Германия и други държави от ЕС, посочи още служебният енергиен министър. 

Той добави, че ако България започне преговори с „Газпром“, ще бъдат адресирани всички рискове, така че доставките да са стабилни и на ниска цена.