ЕП и Евросъветът договориха още 47,5 млрд. евро за кризата

Парите се заделят за спасяване на икономиката на континента

Новини
17:07 - 18 Ноември 2020
1114
ЕП и Евросъветът договориха още 47,5 млрд. евро за кризата

Институциите на ЕС постигнаха временно споразумение за разполагане на допълнителни ресурси на ЕС и мерки за смекчаване на непосредствените последици от кризата с COVID-19.

Европейският парламент и Съветът на ЕС приключиха преговорите за предоставяне на допълнителна помощ за насърчаване на възстановяването от пандемията COVID-19 и нейните социални последици, както и за подготовка на зелено, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката на ЕС. 

За тези цели ще работи новият механизъм REACT-EU, по който ще бъдат осигурени 47,5 млрд. евро през следващите две години. Финансовите ресурси ще бъдат предоставени чрез структурните фондове на ЕС, като 37,5 млрд. евро ще бъдат разпределени през 2021 г. и още 10 млрд. евро през 2022 г.

Предстои ЕП и съветът официално да подкрепят съдържанието на споразумението. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник.

„Приветствам днешното политическо споразумение за REACT-EU. От самото начало политиката на сближаване заема централно място в борбата с пандемията благодарение на Инвестиционните инициативи в отговор на коронавируса.

Тази инициатива е стъпка напред в подпомагането на възстановяването на държавите членки и предоставя допълнително финансиране, което попълва празнината между първата спешна реакция в кризата и дългосрочното възстановяване на икономиката, ползващо се с подкрепата на програмен период 2021—2027 г. Работим упорито, за да осигурим справедливо и сближаващо възстановяване", заяви еврокомисарката по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

В съответствие със своите роли и процедурите Европейският парламент и Съветът трябва официално да приемат Регламента за Многогодишната финансова рамка (МФР) и одобреното на 10 ноември 2020 г. междуинституционално споразумение. Общият пакет на REACT-EU зависи от цялостните преговори по МФР.

REACT-EU се очаква да влезе в сила на 1 януари 2021 г. Първите изменения на програмата и новите специални програми за разпределение на допълнителните ресурси се очакват през първото тримесечие на 2021 г.