EП подкрепя отсрочка за Брекзит до 31 януари?

Депутатите в Брюксел обмислят договорените промени в споразумението

Новини
13:32 - 24 Октомври 2019
1140
EП подкрепя отсрочка за Брекзит до 31 януари?

Шефовете на политическите групи в Европейския парламент ще подкрепят искането на правителството в Лондон за нова отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това се посочва в съобщение на ЕП.

Институцията е готова да подкрепя отсрочка за Брекзит до 31 януари догодина или по-рано, в зависимост от това кога приключи ратификацията на споразумението за раздялата.

През това време, евродепутатите трябва да обмислят и обсъдят договорените от Европейската комисия и британските власти промени в споразумението за оттегляне.

Становището на ръководството на ЕП е изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По-рано той съобщи, че Европейският съвет ще вземе решение „на подпис" по искането на британската страна.

През септември председателят на ЕП Давид Сасоли каза, че евродепутатите ще подкрепят ново отлагане, само ако Великобритания предвиди предсрочни избори или второ допитване за членството в ЕС.

Тази седмица евродепутатите заявиха, че ще се произнесат последни по договореното споразумение, след като бъде ясно дали решението ще получи подкрепата на мнозинството депутати в британския парламент.