ЕП се събира спешно заради "Барселонагейт"

Целта на изслушването е евродепутатите да бъдат запознати с промените в съдебния закон, както и с "внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години

Новини
10:10 - 04 Юни 2023
7607
ЕП се събира спешно заради "Барселонагейт"

Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права ще се съберат извънредно на 13 юни, за да обсъдят ситуацията в България. Това обяви Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.

Целта на изслушването е евродепутатите да бъдат запознати с промените в съдебния закон, както и с "внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години", както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на ПП, обяснява Йончева във Фейсбук.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти той изпраща министри да го представляват. Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като "Барселонагейт", снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др., припомня Йончева.

"Внезапното развитие", за което Йончева говори, се отнася за делата "Барселонагейт" и за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов. То дойде след 1 май и насред скандалите, разтърсили прокуратурата, както и след като ГЕРБ също се обявиха за уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Тогава внезапно прокуратурата се размърда по "Барселонагейт" и Гешев поиска депутатския имунитет на Борисов, за да може той да бъде обвинен за пране на пари по делото. Разследването за кюлчетата пък първо беше прекратено от градската прокуратура, а след това светкавично апелативната откри пропуски и нареди производството да продължи.

Законовите промени, споменати от Йончева, вероятно са тези в НПК, с които беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор. Със съдебния закон пък беше намалено мнозинството, с което главният прокурор може да бъде уволнен от Висшия съдебен съвет. Тези промени влизат в сила във вторник. Реално, докато дойде време до изслушването, Гешев вече може да не е главен прокурор.

Той присъства на заседанието на мониторинговата група през януари 2022 г. Тогава пред евродепутатите се яви и Кирил Петков, който беше премиер.

Мисия, начело с председателя на мониторинговата група Софи ин’т Велд беше в България през септември 2021 г. Следващото посещение е планирано за есента на тази година.

Докладите и заключенията на групата се разглеждат от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат предвид в годишните доклади за върховенството на закона, които ЕК публикува за държавите членки. Докладът за 2023 г. вероятно ще излезе през юли.

За обсъждането на 13 юни от мониторинговата група се очаква да бъдат поканени представители на Министерството на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.