ЕП забрани подвеждащата информация за "зелени продукти"

Директива прави етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно

Новини
20:28 - 17 Януари 2024
2355
ЕП забрани подвеждащата информация за "зелени продукти"

Европейският парламент (ЕП) прие нова директива с 593 гласа "за", 21 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се", с цел подобряване на етикетирането на продуктите и защита на потребителите от подвеждащи твърдения за екологосъобразност, съобщиха от Пресслужбата на Европарламента.

Новите правила забраняват използването на общи екологични твърдения като "екологосъобразни", "естествени", "биоразградими", "неутрални по отношение на климата" или "еко", без доказателства. Това ще направи етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно, предотвратявайки заблуждаващи твърдения.

Също така, директивата регулира използването на маркировки за устойчивост, забранявайки неправомерните практики, насочващи потребителите към по-устойчиви продукти. Допускат се само маркировки за устойчивост, които са базирани на официални сертификации или са одобрени от публични органи.

Директивата също така забранява твърденията, че продуктите имат неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда поради компенсационни схеми на емисии на парникови газове.

Освен това, новите правила се фокусират върху трайността на стоките. Информацията за гаранцията ще бъде по-видима, чрез въвеждането на нов хармонизиран етикет, който ще подчертава продуктите с удължен гаранционен срок.