Епичен обрат прати Барселона на финал за Купата на Краля

Каталунците преодоляха два гола пасив от първата среща със Севиля и ще спорят за трофея с Атлетик Билбао или Леванте

Спорт
12:09 - 04 Март 2021
2403
Епичен обрат прати Барселона на финал за Купата на Краля

Барселона спечели с 3:0 домакинството си на Севиля и се класира за финала в турнира за Купата на Краля. В първия полуфинален сблъсък андалусийците постигнаха победа с 2:0, но Барса успя да стигне до знаменит обрат и продължава да копнее за трофей през настоящия сезон.

Домакините поведоха с ранен гол на Усман Дембеле, а в заключителните секунди преди края Жерар Пике направи резултат 2:0 и вкара мача в продължения.

Събитията се развиха по много неблагоприятен за Севиля начин. В 73-тата минута Марк-Андре тер Стеген спаси дузпа, изпълнена от Лукас Окампос, а малко преди гола на Пике гостите останаха с човек по-малко след червения картон на Фернандо.

Така Севиля трябваше да изиграе продълженията с човек по-малко. Барса се възползва от численото си предимство и стигна до трети гол. Появилият се в игра от резервната скамейка Мартин Брайтуайт се разписа и реши сблъсъка в полза на каталунците.

В четвъртък Барселона ще научи своя опонент на финала. В другия 1/2-финал един срещу друг са тимовете на Атлетик Билбао и Леванте, които завършиха наравно 1:1 в първия мач и оставиха развръзката за предстоящия реванш.

Домакините от Барселона започнаха по-активно срещата и в 6-ата минута създадоха първата опасност за противниковата врата. Усман Дембеле получи на границата на наказателното поле и опита изстрел, който обаче не бе точен.

Шест минути по-късно французинът даде преднина на Барса. Той си освободи пространство за изстрел и отправи мощен шут в близкия ъгъл. Никой от защитниците на Севиля не пресрещна Дембеле, а вратарят Томаш Вацлик само изгледа топката, която връхлетя в мрежата му.

В 20-ата минута андалусийците организираха бърза контраатака. Жоан Жердон получи на добра стрелкова позиция, но ударът му бе блокиран и топката излезе в ъглов удар.

Половин час след началото каталунците пропуснаха много добра възможност да удвоят аванса си и да наваксат изоставането си от първия мач. Меси и Жорди Алба разиграха на двойно подаване. Испанецът намери Френки де Йонг с остър пас, но полузащитникът не бе заел най-добрата позиция и не съумя от непосредствена близост да насочи топката в мрежата.

Няколко секунди по-късно Педри отправи мощен удар от дистанция, който прелетя покрай вратата. В 33-ата минута Меси проби в наказателното поле и опита да реализира от малък ъгъл. Получи се рикошет в крак на защитник, а на сантиметри пред голлинията Маркус Акуня успя да изчисти.

До почивката Барселона организира още няколко опасни нападения, които обаче бяха неутрализирани от защитата на Севиля.

През втората част почти нищо не се промени на терена. Барселона продължаваше да владее топката и да търси гола, докато гостите очакваха търпеливо своя шанс на контраатака. Въпреки че каталунците изградиха няколко опасни нападения, до сериозни голови положения така и не се стигна.

В 66-ата минута Меси залъга опонент и опита мощен шут от дистанция, който беше блокиран.

Минута по-късно Усман Дембеле получи отдясно. Френският национал центрира меко в наказателното поле, където непокрит бе Жорди Алба. Той стреля от въздуха, като заби топката в напречната греда. Определено андалусийците извадиха късмет в ситуацията.

В 72-рата минута Севиля получи златна възможност да реши мача в своя полза. Лукас Окампос бе изведен на чиста позиция в наказателното поле, където бе фаулиран от Оскар Мингеса. Главният съдия посочи бялата точка. Зад топката застана именно Окампос, чийто удар обаче бе спасен от Марк-Андре тер Стеген. Стражът на Барса запази интригата, а домакините извадиха късмет също, че Мингеса не получи втори жълт картон, съответно червен за нарушението си срещу Окампос.

До последния съдийски сигнал обръчът около вратата на Севиля все повече се затягаше. Андалусийците обаче се бранеха добре и не позволяваха на Барселона лесно да стреля към вратата им.

Във втората минута от добавеното време Фернандо задържа Франсиско Тринкао, за което получи втори жълт, съответно червен картон. Лионел Меси стреля директно от прекия свободен удар, но след рикошет топката излезе в ъглов удар. След центрирането от корнер топката бе изчистена, но стигна до Антоан Гризман. Французинът центрира в наказателното поле, където Жерар Пике скочи най-високо и реализира с глава, за да прати мача в продължения.

В 92-рата минута Лионел Меси пробва да намери свой съотборник в наказателното поле. Никой футболист обаче не игра с топката и за малко да се получи куриозен гол.

Три минути по-късно Мартин Брайтуайт направи резултата 3:0 в полза на Барселона. Той засече с глава центриране на Жорди Алба и прати топката в мрежата. Така домакините се озоваха в изгодна позиция в общия резултат от двата мача.

В 100-ата минута след центриране в наказателното поле на Барса Клеман Ленгле игра с ръка. Всички футболисти на Севиля наобиколиха главния съдия и поискаха дузпа. Ситуацията бе разгледана от ВАР и се установи, че френският централен защитник първо играе с гърди и след това топката среща ръката му, така че няма причина за 11-метров наказателен удар. Заради бурните протести реферът раздаде три жълти картона и показа червен картон на Люк де Йонг, който бе сменен в 54-тата минута и бе заел мястото си на резервната скамейка на гостите.

Физическият запас и на двата отбора изглежда свърши и това се отрази върху темпото на игра. В заключителните минути преди последния съдийски сигнал Севиля опита натиск, но с човек по-малко задачата бе още по-сложна.

Във второто продължение Жерар Пике усука коляното си и притесни старши треньора Роналд Куман. Испанецът дълго време лекуваше контузия именно в коляното. Все пак опитният бранител остана на терена, въпреки че видимо изпитваше болка.

В 119-ата минута Жул Конте стреля от дъгата на наказателното поле, но право в ръцете на Тер Стеген.

До края резултатът остана непроменен и така Барселона се класира за финала в турнира за Купата на Краля.