Епидемия: Още 9 са болни у нас от коронавируса

Две станаха лекарките от ВМА, поразени от COVID-19

Общество
17:06 - 12 Март 2020 (обновена)
11101
Епидемия: Още 9 са болни у нас от коронавируса

9 нови положителни проби констатира България от последните 99 теста, стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Всички болни са от София.

Една от тях е лекарка от ВМА, колежка на първата установена там. Останалите също са амбулаторни случаи, разкри проф. ген. Мутафчийски, началник на щаба и на ВМА. Болните са с най-различна история и възрастови групи, всички лица са от София, като 4 от лицата са карантинирани в белодробната клиника. 

Междувременно Lupa.bg научи, че сериозно се е влошило състоянието на мъжа, настанен в "Пирогов", чиято съпруга в сряда стана първата жертва на болестта в България. Прогнозите не са оптимистични, вероятно до ден-два и той ще издъхне, коментират под сурдинка лекари.

Определен е капацитетът на общинската Втора градска болница в София, посочена като най-подходяща да приема пациенти с инфекцията. Тя ще разполага с общо 50 легла специално за случая. Кметът Йорданка Фандъкова със заповед забрани на шофьорите в градския транспорт да продават билети на пътниците.

Държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските сестри, които са на първата линия в борбата с коронавируса, съобщи по--рано премиерът Бойко Борисов.