Епидемия от пневмония в Европа, прилича на грип

Главоболие, умора и кашлица са основните симптоми

21:19 - 06 Декември 2023
4775
Епидемия от пневмония в Европа, прилича на грип

Подобно на Китай, европейски страни наблюдават нарастващи случаи на Mycoplasma pneumoniae, бактерия, която причинява "ходеща пневмония", пише Euronews.

Няколко европейски държави отчетоха увеличение на случаите на пневмония при деца тази година, подобно на нарастването на инфекциите в Китай.

Инфекциите се причиняват от Mycoplasma pneumoniae, която е бактерия, която може да причини леки респираторни инфекции до тежка пневмония.

Това е честа причина за пневмония при деца в училищна възраст и според Public Health France може да представлява 30 до 50 процента от инфекциите с пневмония, придобита в обществото при деца.

Пневмонията причинява възпаление на въздушните торбички на белите дробове. Те могат да се напълнят с течност или гной, причинявайки симптоми като кашлица или затруднено дишане.

Шест държави в Европейския съюз или Европейското икономическо пространство досега са съобщили за увеличаване на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae.

Възможно е също така цитуацията да се е влошила сега заради мерките и ограниченото предаване по време на пандемията от COVID-19, казаха здравни служители на ЕС.

Какви са симптомите?

Някои страни, включително Дания и Франция, класифицират нарастването на случаите като епидемия.

Хане-Дорте Емборг, старши изследовател в датския Statens Serum Institute, каза пред Euronews Next, че когато повече от 10 процента от тестовете, извършени от лекари, са положителни за микоплазма, това се счита за епидемия.

"Ще бъде като симптоми, подобни на грип, но обикновено имате много кашлица", каза Емборг.

"Това не е много бързо развиващо се заболяване. Обикновено протича по-бавно и може да имате кашлица, може да сте уморени и да имате главоболие и ако това продължи доста дълго време, тогава може да е микоплазмена пневмония", добави тя.

Това е една от основните причини за "ходеща пневмония", която е лека форма на инфекция, при която човек може да продължи нормалните си дейности.

Изследователите Mike Beeton и Patrick Meyer Sauteur започнаха да изследват наблюдението на бактерията mycoplasma pneumoniae още през 2020 г., откривайки, че подобно на други инфекции на дихателните пътища, случаите започнаха да изчезват поради ограниченията срещу COVID-19.

"Не е изненадващо, че видяхме, че откриванията на mycoplasma pneumoniae в много различни страни по света са намалели много рязко", каза Бийтън, преподавател по медицинска микробиология в университета Кардиф Метрополитън в Обединеното кралство, пред Euronews Next.

Но тъй като други често срещани инфекции като грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) се появиха отново, микоплазмата отсъстваше.

"Знаехме, че в един момент ще се върне, защото все още имаше тези случайни откривания тук и там в различни различни страни", каза той.

Координирайки международното наблюдение на инфекцията, те са установили, че през последните шест месеца са започнали да виждат как броят на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae нараства.

Анализирайки данните от наблюдението от 24 държави между април и септември 2023 г., те откриха, че случаите са по-високи в Европа и Азия. "Най-честите откривания" в Европа са били в Дания, Швеция, Швейцария и Уелс, добавиха те в статия, публикувана в Lancet.

Няколко европейски държави наскоро съобщиха за увеличаване на случаите.

Датските здравни власти казаха, че има увеличение на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae от лятото насам, със "значително повече случаи от обикновено".

Във Франция се съобщава за "необичайни увеличения" на респираторните инфекции с Mycoplasma pneumoniae с повишена циркулация от началото на есента и по-голям брой случаи в сравнение с 2019 г. и 2022 г., "отразяващи епидемична ситуация".

Холандия също съобщи за увеличаване на случаите на пневмония, като институтът за обществено здраве RIVM каза пред Euronews Next, че има по-специално увеличение на инфекциите с пневмония сред деца на възраст от пет до 14 години.

Институтът е помолил общопрактикуващите лекари да вземат допълнителни проби от гърлото и носа за изследване.

Защо случаите на "ходеща пневмония" нарастват сега?

Не е известно защо тези случаи се увеличават точно сега, но някои здравни служители казват, че това може да се дължи на забавяне след премахването на ограниченията за COVID-19.

Бийтън казва, че има няколко теории защо е отнело толкова време на тази бактерия да се появи отново след пандемията, включително че има по-дълъг инкубационен период и че е "бавно растяща".

Въпреки че мащабът на случаите, които страните виждат, е притеснителен, добави той, това не е изненадващо.

Датските здравни служители казват, че епидемии от Mycoplasma pneumoniae в миналото са се случвали приблизително на всеки четири години, като последната епидемия е от 2015-2018 г.

Имаше голям брой случаи непосредствено преди пандемията от COVID-19, но те паднаха до "необичайно ниско ниво" на фона на ограниченията.

"Нямаше почти нищо, което да циркулира (по време на пандемията) и след това, когато започнахме да отваряме отново (в Дания) на различни нива, различни вируси започнаха да циркулират отново", каза Емборг.

"Но микоплазмата не се е появила досега, така че изминаха три години и половина, откакто имаме истинска циркулация на бактериите".

Разберете всичко за симптомите и видовете пневмония при деца - от сайта за хранителни добавки VITAMAG, където информацията е представена по лесен и разбираем начин.