Епископ Тихон : Мъчно ще комуникирам с патриарх Даниил

По-рано архимандрит Натанаил каза, че в понеделник ще си подаде оставката, тъй като не одобрява избора на новия патриарх

Новини
19:45 - 30 Юни 2024
9639
Епископ Тихон: Мъчно ще комуникирам с патриарх Даниил

„Той е дотолкова достоен, доколкото е получил мнозинството от гласовете на избирателите си. След като е получил мнозинството, то той е патриарх на България. Но аз не съм си представял такъв патриарх”.  Това заяви по НОВА епископ Тихон, коментирайки избора на новия патриарх Даниил.

По думите на Тихон той е разговарял „с този човек преди 16-17 години на последния събор”. „Всеки има право на някакво развитие през това време. Още повече, че той беше в Америка. А след това беше избран за Видински митрополит. Трябва да призная, това е моя вина, че не мога да намеря следно разговор с него. Не става дума да сме близки. Мъчно ще комуникирам с него”, подчерта той.

"Когато се появиха имената на трима та претендени - аз казвах, че ще бъда много изненадан, ако няма изненада. И ето че има изненада. Един иска едни, а друг - други. Така в тройката влязоха само тези, които искат едните. За другите - нито ги видях, нито ги чух", посочи той. 

И допълни:"Искам да съм все пак справедлив човек. Сега той има звездния си момент. Трябва да получи малко време, за да се ориентира. Аз не съм сигурен дали той си дава сметка за външно-църковните отношения, какви могат да бъдат и какви последици биха имали". 

Според епископ Тихон "новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия". "Той го пише. Изпрати на своите свещеници практически послание, че те трябва да бъдат на страната на Русия. Силно се надявам да не стане някакво разделение вътре и в самия Синод. Толкова диаметрално противопоставане до сега не е имало. Дано да има по-добре дни за Българската църква и повече поводи за обединение", призова той.