Ердоган: Ако от умиращите деца течеше петрол, светът щеше да се намеси

Турският президент с остри критики към Запада на форума за бежанците в Женева

Новини
11:21 - 18 Декември 2019
1806
Ердоган: Ако от умиращите деца течеше петрол, светът щеше да се намеси

Турският президент Ердоган отправи остри думи към Запада на първия Глобален форум за бежанците в Женева. Издания като в."Тюркийе", в."Йени шафак", в."Стар" и други, открояват на първа страница негови реплики. 

Вестник "Йени шафак" посочва, че в изказването си Ердоган е заявил, че в продължение на 9 години Турция сама носи бремето на бежанците, а Западът гледа на въпроса само през призмата на сигурността и интереса.

Изданието извежда в заглавие предупреждението на Ердоган, че "Оградите от бодлива тел няма да предпазят Европа" от бежанския поток. Вестник "Тюркийе" пише, че на форума Ердоган е обвинил открито Запада, че остава наблюдател на драмата в Сирия, посочва БТА.

"Ако от умиращите деца течеше петрол вместо кръв, светът веднага щеше да се намеси. Усилията, полагани за защита на /петролните/ кладенци, бяха спестени за бягащите от бомбите деца", е заявил Ердоган, цитиран от в."Тюркийе".

Вестник "Акшам" се спира на думите на Ердоган, че Турция е похарчила за бежанците от бюджета си над 40 милиарда долара, а получената отвън помощ е много ограничена. Когато кажем да ни окажат подкрепа за възстановяването на Сирия, световните сили само се усмихват, е посочил още турският президент.

Вестник "Йени шафак" пише, че Ердоган е отправил послание, че бежанският проблем няма да може да се реши само с усилията на няколко страни, оказващи гостоприемство на тези хора, а за това е необходимо да се предприемат стъпки на глобално равнище.

Вестник "Стар" помества реакция на турското външно министерство на приетия от американския Сенат бюджет за отбрана за 2020 г., в който се предвижда налагане на санкции на Турция във връзка с покупката на руски системи С-400 и санкции срещу проекта "Турски поток" и се забранява предаването на Анкара на изтребители Ф-35.

В съобщение на министерството се посочва, че приетият текст съдържа враждебни елементи спрямо Турция. "Никой не трябва да се съмнява, че ние ще вземем необходимите мерки по отношение на тези ограничения срещу нашата страна", се казва в съобщението.

Езикът на омраза в никакъв случай няма да може да ни накара да се откажем да предприемем необходимите стъпки за националната сигурност на Турция, се изтъква в съобщението.

Вестник "Йени шафак" цитира лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който е призовал за решимост за изпращане на турски войници в Либия, ако има нужда за това. Той е посочил, че това е въпрос на оцеляване и че ПНД ще подкрепи подобна стъпка.

Анкара ще може да изпрати свои военни в Либия, ако меморандумът за военно сътрудничество, подписан между Турция и либийското правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж, бъде одобрен от парламента и от президента Ердоган.

Споразумението между Турция и Либия за военно сътрудничество бе прието в понеделник от комисията по външни работи на турския парламент с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на Партията на националистическото действие, докато депутатите от Народнорепубликанската партия, от "Добра партия" и от прокюрдската Демократична партия на народите гласуваха против.