Ердоган и Дуда призовават за мир в Украйна

Новини
19:28 - 16 Март 2022
2613
Ердоган и Дуда призовават за мир в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след среща с полския си колега Анджей Дуда, че двамата са се съгласили, че е необходимо да бъдат ускорени дипломатическите усилия за решаване руско-украинския конфликт.

На съвместна пресконференция с Дуда в Анкара Ердоган заяви също, че ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 24 март.

"На 24 (март) отново ще има среща на високо равнище на НАТО, на нея ние ще имаме възможност да продължим преговорите оттам, където ги прекъснахме. Защото между Русия и Украйна продължават да с развиват събитията", заяви Ердоган.

Дуда на свой ред посочи, че "Турция играе изключително важна роля за обезпечаването на мира в този регион". "Миналата година ние с Турция започнахме успешно сътрудничество в областта на отбраната. И ние продължаваме да развиваме това сътрудничество", заяви полският президент.

Анадолската агенция съобщава, че двамата президенти са обсъдили също въпроса за миграцията и Дуда е благодарил на Ердоган "за споделянето на всички познания" за приютяването на бежанци.

Полският държавен глава е призовал международните организации да обединят усилията си за постигане на мир в Украйна.

Той е похвали отношенията с Турция, заявявайки, че има много възможности и капацитет за развитие на двустранните отношения.