Ердоган обещал да спира мигрантите

Ситуацията по българо-турската граница беше обсъдена от президентите на България и Турция

Новини
15:00 - 11 Декември 2022
3009
Ердоган обещал да спира мигрантите

Турция е обещала на България да спира мигрантския поток по общата граница. Това обяви пред Нова тв министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той беше в делегацията на президента Румен Радев, която беше в Турция миналата седмица за среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

"Президентът Ердоган указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, ако трябва да цитирам. Затворена означава натискът да се поеме от турските части, а не както досега се случваше - голяма част от този натиск да се поема от нашите гранични полицаи и силите, които сме разположили на нашата граница", каза служебният МВР шеф.

Мигрантският натиск е основанието на Австрия да не иска България в Шенген. Нидерландия пък се аргументира с липсата на върховенство на правото. През седмицата Съветът на вътрешните министри на ЕС отхвърли окончателно България и Румъния от Шенгенското пространство, но пусна Хърватия.

Според Демерджиев с това решение Европейският съюз сам си е нанесъл шамар. "С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на "Фронтекс" и еврокомисарят Илва Йохансон (ресорът й е вътрешни работи)", коментира силовият министър.

Според него трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия. "Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция", посочи още Демерджиев.