Eрдоган обяви война на алкохола

Акцизът върху виното, бирата и ракията расте, роят се и ментетата

Новини
17:19 - 19 Октомври 2020
2859
Eрдоган обяви война на алкохола

Властите в Турция се опитват по всякакъв начин да ограничат употребата на алкохол, което обаче дава зелена светлина на ментета.

Акцизът върху алкохолните напитки като вино, бира и ракия непрекъснато расте, а редом с него расте и броят на хората, които умират поради употреба на опасни подправени алкохолни напитки или "ментета", пише Дойче веле. 

През последните десетина дни общо 52 души умряха от алкохолни отравяния, а още много хора лежат в интензивни отделения. Властите твърдят, че отравянията са дължат на метилов алкохол, но също така на напитки, подправени с различни дезинфекционни течности. Полицията е конфискувала 25 000 литра метанол и 18 500 литра фалшифицирани алкохолни напитки и временно е задържала 220 души. Съобщава се още, че през последните години продажбата на етанол се е увеличали четири пъти и половина, при това не непременно за медицински цели.

Думата "алкохол" има арабски произход, но самата му употреба е забранена от исляма. В Турция обаче, особено в по-светските провинции, по традиция употребяват алкохол - най-вече анасоновата ракия, известна като ракъ. Сред широки кръгове от турското население, включително и жени, ракията просто върви с храната и без нея не се сяда на маса.

Основателят на съвременната турска република Кемал Ататюрк също е известен с това, че обичал да обръща по няколко ракии. Неслучайно при откриването на новата джамия, която турските власти инсталираха в легендарната истанбулска черква "Света София", шефът на религиозната служба укоризнено спомена "пияницата".

Подобно неуважително отношение към великия национален герой доскоро беше направо немислимо в Турция, но днес Ататюрк все по-често получава неодобрение от страна на властите заради разпускането на Османската империя, което беше последвано и от въвеждането на различни светски правила и обичаи в държавата и в обществото. Сред тях - употребата на алкохол.

Ако зависеше от турския президент, днес турците от сутрин до вечер щяха да пият само айран - според Ердоган, тъкмо това била турската национална напитка. За редица светски турци обаче националната напитка се казва ракъ. И се пие с лед и вода в тесни високи чаши, тип "стъкленица". Другите концентрати като уиски или коняк не са толкова популярни в страната, само водката през последните години успява да си пробие път.

Под ръководството на религиозния Реджеп Тайип Ердоган турските власти последователно ограничават употребата на алкохол. Ето защо те непрекъснато увеличават акциза върху алкохолните напитки, който за последните 10 години е скочил с цели 443% за ракията и с 365% за бирата. В момента една бутилка ракъ от 0,7 литра струва около 20 евро – почти една десета от месечния доход на средния човек в Турция.

Тези непосилни цени явно дават резултат при легалната продажба на алкохол, където през миналата година оборотът е стаднал с една четвърт. Властите смятат това за голям успех. Мащабът на проблема с нелегалния алкохол обаче се илюстрира добре от последните акции на полицията в Истанбул и Адана, при които бяха конфискувани хиляди литри етилов алкохол. Той е бил предназначен за производството на спиртни напитки.

Ердоган и неговото семейство са лично ангажирани с борбата срещу алкохола: дъщерята на президентът Есра, която е омъжена за министъра на финансите, има пост в УС на "Зеления полумесец" - една организация, която се бори срещу зависимостите. Освен това от 2013 година насам в Турция действа закон, който забранява продажбата на алкохол след 22 часа. Забранени са още както пряката реклама на алкохолни напитки, така и спонсорството. Големите фирми се опитват да заобиколят тези забрани по какви ли не начини. Така например най-голямата пивоварна "Ефес" използва цветовете синьо и бяло, които всички познават от етикетите на бирата, за да обозначава магазините си.