Ердоган: Правата на кипърските турци да са защитени на острова

Изправени сме пред ескалираща агресивност, отсече гръцкият президент Катерина Сакеларопулу

Новини
13:11 - 20 Юли 2020
1517
Ердоган: Правата на кипърските турци да са защитени на острова

Решение в Кипър е възможно само със зачитането на равните права на кипърските турци, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод годишнината от нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г., предаде частната телевизия НТВ.

"Постигането на справедливо и трайно решение на острова е възможно само с признаване на равния статут на кипърските турци", заяви Ердоган.

"Кипърската гръцка страна трябва незабавно да признае политическото равенство на кипърските турци и равностойните им права върху природните залежи на острова", изтъкна още Ердоган. Вицепрезидентът Фуат Октай направи сходно изявление. Той заяви, че са "безполезни усилията на дуета на кипърските гърци и гърците да оформят района съобразно собствените си интереси, без да зачитат правата на Турция върху континенталния шелф и легитимните права и интереси на кипърските турци", предаде Анадолската агенция.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара.

На днешната тъжна годишнина сме изправени пред безпрецедентно ескалираща и разширяваща се турска агресивност, заяви гръцката президентка Катерина Сакеларопулу по повод 46-ата годишнина от турското нахлуване в Северен Кипър през 1974 г.

Сакеларопулу отбеляза още, че "същевременно сме изправени пред скорошното превръщане на "Света София" в джамия. (Това е решение), което наранява не само гърците, но и всички, които смятат, че този изключителен символ на християнството принадлежи на човечеството и на световното културно наследство и което отдалечава Турция от ценностите на светската държава и принципите на толерантността и плурализма".

Гръцкият президент подчерта, че приоритет за страната й остава постигането на справедливо и устойчиво решение на кипърския въпрос на основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН, както и безпрепятственото разпространение на европейските постижения на цялата територия на Кипър.

Тя се обяви за решение, което ще освободи Кипър от турските войски и от нежизнеспособната система на гаранциите, която позволява на трети страни (Турция, Гърция и Великобритания - б.ред.) да се намесват в делата на Република Кипър.

От своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че 46 години по-късно раната на Кипър продължава да кърви, но и небето на целия регион, за съжаление, продължават да покриват все повече облаци от провокациите на същия виновник, като очевидно говореше за Турция.

Никога няма да се примирим с последиците от турското нашествие (в Кипър), подчерта гръцкият външен министър Никос Дендиас в изявлението си за годишнината.

На 20 юли 1974 г. Турция предприема интервенция в Кипър в отговор на преврат срещу президента Макариос, извършен от гръцки националисти с подкрепата на военната хунта в Атина. В резултат Турция окупира северната част на острова, където през 1983 г. е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Турски войски остават в Кипър въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.