Ердоган сравни Газа със Сребреница

Турският президент участва в съвместна пресконференция с гостуващия председател на босненското председателство Денис Бечирович в Истанбул

Новини
14:11 - 15 Септември 2024
707
Ердоган сравни Газа със Сребреница

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни израелската операция в ивицата Газа с клането на мюсюлмани от сръбските сили в Сребреница през 1995 г., съобщи „Нюриет дейли нюз“.

„Днес сме свидетели в Газа и (други) окупирани палестински територии на клане, подобно на онова, извършено в Босна и Херцеговина през 90-те години на 20-и век“, каза турският президент на съвместна пресконференция вчера с гостуващия председател на босненското председателство Денис Бечирович в Истанбул. Ердоган заяви, че „точно както извършителите на геноцида в Сребреница бяха осъдени в международните съдилища, (така и) тези, отговорни за това, което става в Газа, ще дадат сметка пред международното право“.

Турският президент потвърди продължаващата подкрепа на Анкара за териториалната цялост на Босна и Херцеговина и за мира на Балканите.

Той се спря и на икономическите връзки между двете страни, като съобщи, че стокообменът между тях се очаква да достигне до 1 млрд. долара до края на годината.

Ердоган изрази надежда за по-нататъшно сътрудничество в рамките на ключови инфраструктурни проекти като магистралата Сараево-Белград.

От своя страна Бечирович покани Ердоган да посети Босна. По отношение на Газа той определи ситуацията като „най-големия срам в света“ и осъди убийствата на цивилни.