Ердоган твърди: Ще приема без резерви резултатите от изборите в неделя

Съперникът на президента Кемал Кълъчдароглу го обвини, че показва нежелание да отстъпи, ако загуби

Новини
16:43 - 13 Май 2023
1772
Ердоган твърди: Ще приема без резерви резултатите от изборите в неделя

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще приеме без резерви резултата от изборите в неделя, отговаряйки на критиките на своя съперник, че членовете на правителството може да не желаят да предадат властта по мирен начин.

Управляващата партия и нейните съюзници "ще считат всеки резултат от гласуването за легитимен" и ще направят "всичко, което изисква демокрацията", заяви Ердоган в телевизионно интервю късно в петък.

Коментарите на Ердоган дойдоха малко след като неговият основен съперник Кемал Кълъчдароглу атакува президента и съюзниците му, че показват признаци на нежелание да отстъпят на изборите в случай на победа на опозицията.

Остават два дни до края на изпълнената с драматизъм предизборна кампания в Турция, а емоциите сред 64-те милиона гласоподаватели в страната са високи. По-рано в петък Кълъчдароглу обвини Русия, че се е опитала да повлияе на изборния резултат - твърдение, което Кремъл отхвърли.

Кюрдските политици, окачествявани като терористи от Реджеп Тайип Ердоган, вече се превърнаха в лидери на опозицията, която се опитва да отстрани турския президент, и биха могли да се превърнат в законодателна сила след изборите, които рискуват да доведат до създаването на парламент с плаващи гласове.

Ръководството на прокюрдския алианс оказа решаваща подкрепа на общия кандидат на опозицията Кемал Кълъчдароглу в усилията му да сложи край на 20-годишното управление на Ердоган. Турският лидер ръководи репресиите срещу основната прокюрдска група,откакто през 2015 г. тя за кратко лиши съюзниците му от мнозинство в парламента.