Ерик Кантона: Хиляди семейства бяха почернени заради Световното в Катар!

Това е измислено и купено първенство, няма да го гледам, отсече легендарният французин

КАТАР 2022
16:08 - 03 Февруари 2022
4192
Ерик Кантона: Хиляди семейства бяха почернени заради Световното в Катар!

Скандалният французин Ерик Кантона, който стана легенда на Манчестър Юнайтед, за пореден път демонстрира пиперливия си език и не спести нищо по адрес на предстоящото Световно първенство в Катар в края на годината. Лудото момче от края на 90-те, което преди време въстана срещу системата и световната банка, подтиквайки хората към бойкот и бунт, сега изрази позицията си за Мондиал 2022.

Надпреварата ще бъде първото световно в историята, което ще се проведе през зимата. В допълнение, редица доклади на независими организации свидетелстват за хиляди хора, загубили живота си при строежа на стадионите.

През годините различни разследвания показваха как катарската държава наема работници за строежа на стадионите, след което им отнема документите и те се превръщат в роби, които са принуждавани да работят дълги, над десетчасови смени, плаща им се малко и са настанени да живеят по няколко души при почти мизерни санитарни условия.

Според Кантона домакин на Световно първенство трябва да бъдат страни, в които и мъжете, и жените има право да играят футбол. А не страни като Катар.

"Честно казано, Световното в Катар изобщо не ме интересува. Това не е Световно първенство за мен. Катар не е футболна страна. Нямам против надпреварата да се даде на държава, която промотира футбола и иска да го развива - като ЮАР или САЩ през 90-те, но Катар не е такава. В Катар няма потенциал. Там няма нищо. Направиха го само заради парите", заяви Кантона.

"Вижте и как се отнасяха с хората, които им построиха стадионите. Хиляди души загубиха живота си. А ние сме готови да празнуваме, когато дойде време за първенството. Не мога да повярвам, че все пак ще го организират и че изобщо хора са гласували за това", допълни французинът, известен с буйния си нрав на терена.

Легендата на Манчестър Юнайтед заяви още: "През последните десетилетия наблюдавахме много събития като Олимпийски игри или Световни първенства в страни като Русия или Китай. Футболът е най-популярният женски спорт в САЩ, има много имиграция от Южна Америка и голям потенциал за развитие на спорта. Всъщност сега в Съединените щати спортът, който има най-много лицензирани състезатели, е футболът. Но в Катар истината е, че няма такъв потенциал. Мисля, че става дума само за пари. Лично аз няма да го гледам.

Разбирам, че футболът е бизнес. Но мислех, че това е единственото място, където всеки може да има шанс. И все още мисля, че младите играчи могат да израснат в много бедна област – повечето играчи идват от бедни райони. И те стават футболисти и имат шанс да се спасят, и да спасят семейството си, което е страхотно. И ако си добър, значи си добър. Това е меритокрацията - равни възможности за всички".

Връщайки се на строителството на стадионите, то беше с фатална цена за огромен брой работници. Работниците вярват, че смъртта на техните приятели е резултат от това, че са били принудени да работят твърде дълго под палещото слънце без сянка, почивки и вода при температури над 40°C само за £8,30 на ден.

Очаква се ФИФА да прибере повече от 3 милиарда паунда от футболното събитие.

Играчите на Англия ще се срещнат с правозащитни организации през март, за да решат позицията си за турнира, а други страни като Норвегия и Германия носеха протестни тениски преди някои квалификационни мачове.

"Ако сте фен на Манчестър Юнайтед, гледането на мач на "Олд Трафорд" е мечта. Но това е само една част от историята – чували ли сте за Юнайтед и знаете ли какво представлява този клуб? Запознати ли сте с песните на "Стретфорд Енд"? Освен художествената му красота, знаете ли значението на графита на Маркъс Рашфорд за местната общност? Това е същността на футбола, независимо дали сте в Ливърпул, Буенос Айрес или Казабланка", завърши Кантона.