Ерлинг Холанд все още е "кръгла нула" в големите финали на Сити

Норвежецът може и да бележи много в мачовете за първенство, но го няма никакъв, когато дойде важен двубой

Спорт
18:15 - 19 Декември 2023
4684
Ерлинг Холанд все още е "кръгла нула" в големите финали на Сити

Ерлинг Холанд продължава да прави фурор в европейския футбол, след като бележи гол след гол, а наред с това чупи рекорд след рекорд. Показателите му са внушителни, но когато дойде време за голям финал, той не може да порази целта.

Сега Манчестър Сити крачи към поредна битка за отличие - финал на Световното клубно първенство, което се провежда в Саудитска Арабия. Разбира се, това ще стане факт, ако "гражданите" на Пеп Гуардиола, спечелили требъл през последния сезон, успеят да се справят с Урава Ред Даймънс на 1/2-финала, а след това да преодолеят и съпротивата на Краля на Южна Америка - Флуминензе, който вече очаква своя съперник.

Откакто дойде в Англия, Ерлинг Холанд не спира да бележи и игра няколко финала с "небесносините", но не се разписа в нито един от тях. Явно финалните битки не са по вкуса му... Всъщност, норвежецът се е разписвал само в един такъв двубой преди да дойде на Острова - за предния му клуб Борусия Дортмунд, когато

вдигна Купата на Германия през 2021 година. Тогава "жълто-черните" спечелиха с 4:1 двубоя с РБ Лайпциг, а по два гола за победителите отбелязаха Холанд и Джейдън Санчо.

Във визитката си има и Купа на Австрия през 2019 година, но Ерлинг Холанд тогава не играе на финала срещу Рапид Виена, спечелен с 2:1 след попадения на Патрик Фаркас и Мунас Дабур.

След пребиваването му в Австрия и Германия идва ред на британската авантюра. Ерлинг Хааланд все още не е отбелязал гол в нито един от петте финала, в които е играл с екипа на Манчестър Сити.

За повече от година той се появи в седем полуфинални или финални мача и има в тях "нула" гола (без да се броят дузпите след редовното време и продълженията) - средно най-нисък коефициент от всички свои съотборници. Това е абсолютно безумно, като се има предвид, че Холанд е звездата на отбора. Учудващото е, че и графата му "асистенции" също е празна!

Всичко започна при загубата от Ливърпул с 1:3 на финала на "Къмюнити Шийлд" през 2022-а, когато Хулиан Алварес вкара единствения гол за своя отбор. Срещу мърсисайдци скандинавецът имаше 16 докосвания, изпълни три удара и пропусна голям шанс.

Същото се случи и година по-късно, когато възпитаниците на Пеп Гуардиола претърпяха поражение от Арсенал с дузпи, като Коул Палмър порази целта за отбора от Манчестър.

Той бе заменен в 65-ата минута, а заместникът му - звездата от академията Коул Палмър, вкара красив гол и изглеждаше, че е спечелил за Сити, преди Леандро Тросард да изравни за "артилеристите" в 101-ата минута.

Срещу Арсенал той имаше 13 докосвания, опита шест паса, завърши само четири и не отправи нито един удар, тъй като френският национал Уилям Салиба го обезличи напълно.

Между тези два мача Холанд имаше възможност да демонстрира специфичните си умения в още два по-големи мача, но и в двата случая не успя да го направи.

Първо, той не успя да се разпише във финала за Суперкупата на Европа срещу Севиля (5:4 за "гражданите" след изпълнение на дузпи; 1:1 в редовното време и продълженията). Вдвубоя на "Караискакис" в Пирея той записа още един тих мач и без удар в целта.

Отново Коул Палмър се разписа за англичаните, а Холанд отбеляза първата дузпа за своя тим.

След това беше неубедителен и във финала за Купата на Англия, в който Манчестър Сити победи градския си съперник Юнайтед с 2:1 благодарение на попаденията на Илкай Гюндоган.

Носителят на "Златната обувка" на Премиършип се представи по подобен начин и срещу "червените дяволи", когато имаше 35 докосвания и отправи три удара.

И накрая - финалът на Шампионската лига срещу Интер (1:0) в Истанбул, когато всички очакваха да видят как "головата машина" Холанд достига своята кулминация... Уви, нямаше никакви следи от него в близост до действията, а голът във вратата на Андре Онана отбеляза Родри, който донесе победата.

Участието му в най-големия финал досега беше незабележимо, тъй като имаше само 19 докосвания на топката и само един удар.

След пет финала без гол за Холанд, може да се заключи, че тези мачове просто не са неговата "чаша чай". За да достигне до самия връх на играта и да има повече аргументи да спечели "Златната топка", той би трябвало да обърне нещата.