Ерсин Татар и Мустафа Акънджъ на 2-и тур в Северен Кипър

Доскорошният премиер получи най-много гласове днес, но не и пълно мнозинство

Новини
22:18 - 11 Октомври 2020
1837
Ерсин Татар и Мустафа Акънджъ на 2-и тур в Северен Кипър

Доскорошният премиер на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) Ерсин Татар получи най-много гласове на произведените днес президентски избори в Северен Кипър, но не успя да получи абсолютно мнозинство и бъдещият лидер на кипърските турци ще бъде определен на втория тур на 18 октомври между Татар и настоящия президент Мустафа Акънджъ, съобщават кипърските медии.

По окончателни данни при преброени 100 процента от бюлетините Ерсин Татар, който е кандидат на Партията на националното единство, получава 32,35 процента. Досегашният президент и независим кандидат Мустафа Акънджъ събира 29,84 процента, предава БТА.

Избирателната активност беше рекордно ниска - 54, 72 процента.

С 50,1 процента "не" кипърските турци отхвърлят предложението за конституционни промени за увеличаване на броя на съдиите във върховния съд на СКТР, което беше подложено на референдум заедно с президентските избори.

Ерсин Татар е смятан за кандидат, подкрепян от Турция. Изборите в СКТР се възприемат като особено важни, защото Татар е по-скоро привърженик на трайното разделяне на Кипър на две държави, докато Акънджъ е на страната на подновяване на разговорите за обединяване на разделения от 1974 г. остров.

Общо кандидатите за президент на СКТР на първия тур бяха 12. Четири от кандидатурите бяха партийни - на доскорошния премиер Ерсин Татар от Партията на националното единство, на бившия премиер Туфан Ерхюрман от Републиканската турска партия, на Ерхан Аръклъ от Партията на възраждането и на Фуат Тюркьоз Чинер от Партията на националистическата демокрация. Останалите осем кандидати, сред които и настоящият президент Мустафа Акънджъ, участваха като независими.