ЕС към РСМ: По-добра сделка с България от тази няма да имате

Не виждам апетит в Брюксел за преразглеждане на преговорната рамка, каза посланикът на ЕС в Скопие

Новини
18:11 - 28 Юли 2024
2352
ЕС към РСМ: По-добра сделка с България от тази няма да имате

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова правителството на Християн Мицкоски да не отлага вписването на българите в Конституцията.

"Вече има решение на масата за конституционните промени и Европейският съюз очаква напредък към това решение", каза Гиър в интервю за Радио Свободна Европа, предава СЕГА.

Европейският посланик се съмнява, че "новото правителство в Северна Македония може да сключи по-добро споразумение с България". Той подчерта, че в Брюксел няма воля за промяна на преговорната рамка. 

По отношение на конституционните промени, Гиър посочи, че решението вече е поставено на масата.

 „По отношение на промените в конституцията вече имаме решение. Процесът на преговори не беше лесен за нито една от страните, бяха направени компромиси. И в резултат това беше може би най-добрата сделка, която можеше да бъде направена по това време. Дали това правителство може да направи по-добра сделка, аз лично много се съмнявам. Разбира се, това е въпрос между двете правителства, но много се съмнявам, че може да се постигне. И не виждам апетит в Брюксел за преразглеждане на преговорната рамка. Както казах, има решение на масата, би било добре да вървим към това решение“, каза Гиър.