ЕС мобилизира 1 млрд. евро за лечение и ваксина срещу коронавируса

Необходими са 7,5 млрд. евро за успешна битка с пандемията, изчисли Урсула фон дер Лайен

Новини
17:00 - 04 Май 2020
1634
ЕС мобилизира 1 млрд. евро за лечение и ваксина срещу коронавируса

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен откри международната видеоконферента среща за глобалния отговор на коронавируса  и заяви, че ще се наложи светът да живее с вируса, докато не бъде разработена ваксина.

Фон дер Лайен изчисли, че са нужни 7,5 милиарда евро за успешна борба с пандемията. Тя настоя 4-и май да бъде повратна точка в борбата срещу вируса. ЕС ще мобилизира 1 млрд. евро за глобален отговор на коронавируса и за търсене на ваксини и лечение на заразата.

Немският канцлер Меркел посочи, че Германия ще предостави 525 млн. евро, а френският президент Еманюел Макрон обеща Франция да допринесе с 500 млн. евро за разработването на ваксина и лечение на коронавируса.

Главният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всяка една разработена ваксина и лечение на Covid-19 трябва да бъдат третирани като глобални обществени стоки, които да са достъпни и на разположение на всички.

Целта на международната видеоконферентна среща по инициатива на Европейската комисия е да се събере първоначално финансиране от поне 7,5 млрд. евро, за да се започне глобално сътрудничество по разработване на ваксина и лечение на Covid-19.