ЕС обмисля да „пенсионира“ тефлоновия тиган

Европейски регулаторен орган предлага забрана на „вечните“ синтетични химикали

Новини
18:05 - 07 Февруари 2023
5492
ЕС обмисля да „пенсионира“ тефлоновия тиган

Европейски регулаторен орган

Европейската агенция по химикали (ECHA) публикува днес предложението на пет европейски страни за забрана в ЕС на така наречените "вечни" замърсители - пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS), което ще разгледа преди да отправи препоръка към Брюксел и 27-те страни членки за прилагането му след 2026 година, предаде Франс прес.

Германските, датските, нидерландските, норвежките и шведските здравни власти са депозирали в средата на януари пред регулатора на ЕС проект за „ограничаване“ на тези субстанции, подкрепен и от други страни членки като, например, Франция.

Това предложение цели да забрани производството, употребата, вноса и пускането на пазара на около 10 000 компонента, принадлежащи към групата на пер- и полифлуороалкилираните вещества, както в ЕС, така и в Европейското икономическо пространство. 

Тази група синтетични химикали обхваща над 4700 молекули, за някои от които се смята, че имат пагубно влияние върху здравето. Те дължат наименованието си на много дългия си жизнен цикъл.

Пер- и полифлуороалкилираните вещества имат незалепващи, водоустойчиви и топлоустойчиви свойства и присъстват в много промишлени области и предмети от всекидневието:

продукти от тефлон, хранителни опаковки, аеронавтика, текстил.

Авторите на проекта смятат, че поне 4,4 милиона тона пер- и полифлуороалкилираните вещества ще бъдат емитирани в околната среда в рамките на следващите 30 години, ако не бъдат взети мерки.

„Това би била една от най-големите забрани на химически вещества, налагани някога в Европа. Тя ще намали в дългосрочен план количествата на синтетичните химикали в околната среда и ще направи продуктите и процеса на производство по-сигурни“, обявиха петте страни в обща декларация.

На практика предложението предвижда компаниите да разполагат със срок от година и половина до максимум 12 години, за

да премахнат пер- и полифлуороалкилираните вещества, в зависимост от употребата им и наличието на алтернативни субстанции.

Предвидени са изключения в отделни сектори. „В много случаи все още няма алтернатива, а в някои случаи може би никога няма да има“, подчертават петте страни. 

Предложението взема предвид трудностите в някои сектори (продукти за растителна защита, биоциди, лекарства), в които правилата „трябва да бъдат разгледани по-точно, за да се определи в каква степен пер- и полифлуороалкилираните вещества могат да бъдат забранени за тези специфични приложения“.

Европейската агенция по химикали ще проведе двуседмични консултации върху това предложение, което ще бъде разгледано от научните комисии на регулатора, за да се даде оценка на влиянието им върху околната среда, но и за икономическото, и социалното им въздействие. 

Впоследствие агенцията ще представи препоръка на ЕК, за да разработи законодателство, което трябва да бъде одобрено от 27-те страни членки на ЕС. Те ще могат да се произнесат по отношение на новото законодателство през цялата 2025 г. и то евентуално да влезе в сила след 2026 г.

Тефлонът, материал, който се прилага при все повече тигани, е известен още като политетрафлуоретилен (PTFE). Въпреки че е удобен за ползване заради незалепващото му покритие, употребата му е свързана с някои опасности за здравето. Тефлонът е синтетичен химикал, съставен от въглеродни и флуорни атоми.

Незалепващото действие на тефлоновите тигани се дължи на химическата перфлуороктанова киселина (PFOA). Тя е свързана с много заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, чернодробни тумори и намалена плодовитост. Перфлуороктановата киселина може да причини и заболявания на щитовидната жлеза и хронични бъбречни заболявания. Ежедневната употреба на този вид тигани се разглежда като риск за здравето.