ЕС с резервен план за изпращане на 20 млрд. евро на Украйна

Проектът още се договаря, не е ясно и каква ще е крайната сума

Новини
14:27 - 27 Декември 2023
1864
ЕС с резервен план за изпращане на 20 млрд. евро на Украйна

Европейският съюз подготвя резервен план за изпращане на помощ на Украйна на стойност до 20 милиарда евро, който ще заобиколи ветото на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на неназовани официални лица.

След като лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за планирания четиригодишен пакет от 50 милиарда евро за Украйна по-рано този месец, властите търсят алтернативи, за да спасят Киев от задаващата се бюджетна криза.

Длъжностни лица, които се съгласиха да говорят по темата, казват, че планът на ЕС се отнася до гаранции, дадени от страните членки, което ще позволи на Европейската комисия да заеме до 20 милиарда евро, за да помогне на Украйна. Планът все още се договаря, а точната сума ще бъде определена според нуждите на Украйна и военните ѝ сили.

Най-важното е, че подобен план няма да изисква гаранции от всички 27 членки на Съюза, стига да бъде подкрепен от столиците с най-висок кредитен рейтинг. По този начин ЕС ще може да заобиколи ветото на Унгария, тъй като няма да е необходима единодушна подкрепа.

Някои страни, включително Германия и Холандия, ще се нуждаят от парламентарно одобрение - процес, който трябва да бъде завършен навреме, за да може помощта да бъде изпратена на Украйна до март 2024 г.

Ако европейските лидери се споразумеят за план до 1 февруари, Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще отпусне около 900 милиона долара, за да помогне на Киев да избегне печатането на пари и още по-голям растеж на инфлацията.