ЕС забранява някои мастила за татуировки и грим

Около 4000 нерегулирани досега химикали влизат в обхвата на новата регулация

Здраве
15:05 - 04 Януари 2022
2266
ЕС забранява някои мастила за татуировки и грим

Някои мастила за татуировки и постоянен грим са забранени за използване в ЕС, след като на 4 януари влезе в сила ограничение за опасните химикали, съобщи Европейската комисия във вторник.

Става въпрос за канцерогенни, мутагенни и токсични за репродуктивната система вещества, химикали, забранени в козметиката, кожни сенсибилизатори, дразнители на кожата и очите, метални примеси, ароматни амини и някои пигменти.

Около 4000 нерегулирани досега химикали влизат в обхвата на новата регулация, като използването им ще бъде забранено, независимо дали са произведени в Европа или се внасят.

Сред тях са няколко съставки като изопропилов спирт, който според доставчиците на мастило се съдържа в повечето пигменти на пазара.

Решението за забраната е взето преди 12 месеца, но бизнесът е получил отсрочка, за да замени излизащите от употреба. За още два пигмента - Pigment Blue 15 и Pigment Green 7, се дава допълнително още една година, тъй като те нямат заместители, съобщи Еврокомисията. Неин говорител заяви във вторник, че

забранените вещества вече са успешно заменени в салоните за татуировка, като в седем държави (сред които България не е) ограничението е в сила и по линия на местно законодателство.

Основание за мярката са научни изследвания, направени от Европейската агенция по химикали, които доказват, че някои пигменти и мастила причиняват алергии и кожни проблемли, твърди Европейската комисия. Но изследванията за дългосрочните ефекти от мастилата за татуировки са противоречиви.

Някои от тях твърдят, че рисковете от рак на кожата в следствие на татуировки са случайни.

Излизащото в Брюксел издание "Политико" пише, че университетът в Лунд, Швеция в момента работи по първото изследване за съществуване на връзка между татуировките и рака, което ще е готово през 2022 г.

По данни на статистическата агенция на ЕС 12 от 100 европейски граждани, включително тийнейджърите, вече са татуирани.