ЕС застава зад ФИФА и УЕФА срещу Суперлигата

Спорт
17:57 - 15 Декември 2022
1992
ЕС застава зад ФИФА и УЕФА срещу Суперлигата

Проектът за Суперлигата е на път да претърпи пореден тежък удар. Атанасиос Рантос, който е главният адвокат по делото на ФИФА и УЕФА срещу въпросния проект в Съда на Европейския съюз, публикува своята писмена позиция, от която става ясно, че той заема страната на футболните централи.

“Въпреки че клубовете от Европейската Суперлига имат свободата да създадат свой собствен футболен турнир, независим от екосистемата на УЕФА и ФИФА, няма да могат, паралелно със създаването на този турнир, да продължат да участват във футболните турнири, организирани от ФИФА и УЕФА, без предварителното позволение на тези федераци.

Правилата на ФИФА и УЕФА, според които всеки нов турнир трябва да получи предварителното им съгласие, са съвместими със законодателството на ЕС за конкуренцията.

Законите на Съюза по отношение на конкуренцията не забраняват на ФИФА, УЕФА, местните федерации и националните лиги да заплашват клубовете със санкции в случай, че те участват в проект, който би могъл да навреди на законните цели, преследвани от тези федерации”, пише в позицията на Рантос.

Това не означава, че Съдът на ЕС непременно ще отсъди в полза на ФИФА и УЕФА, но в 80% от случаите съдебните му решения следват позицията на генералния адвокат по делото. От УЕФА приветстваха препоръката на съветника по делото.

“Тази позиция затвърждава централната роля на федерациите в опазването на спорта, поддържането на принципите за спортни заслуги, свободния достъп на нашите членове и обединяването на футбола със споделени отговорност и солидарност”, се казва в изявление на евроцентралата.

Както е известно, през април миналата година 12 клуба обявиха намерението си да създадат Европейска Суперлига. Само за 48 часа, под натиска на ФИФА, УЕФА, правителства, играчи и фенове, 9 от отборите - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Милан, Интер и Атлетико Мадрид, се отказаха от проекта.

Така останаха само 3 клуба, които да защитават идеята за Суперлига - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус. Те се обърнаха към търговския съд в Мадрид, който на свой ред отнесе случая до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Очаква се решението по делото, което започна през юли, да стане известно през следващата година.