Есенни маски за красива кожа

Соковете от грозде и сини сливи са сред предпочитаните натурални съставки

Стил
14:55 - 11 Ноември 2019
1540
Есенни маски за красива кожа

В началото на есента кожата частично губи своята свежест и еластичност. За това през есените дни е време да възстановим нейния блясък и да я подготвим за суровата зима.

Вместо да купувате скъпи, знайни и незнайни козметични продукти, по-добре се възползвайте от даровете на природата. Есенните плодове са богати на витамини и минерали и по тази причина спокойно могат да се прилагат в грижата за кожата през есента. Използвани като основи за маски, те могат да снабдят повехналата кожа с необходимите хранителни вещества.

При споменаването на есенни плодове, най-напред се сещаме за гроздето. Най-често се използват зърната на бялото грозде. Сокът от няколко зърна грозде се втриват в кожата на лицето с помощта на памучен тампон. Така се престоява около 20 минути. След като мине това време. се отмива внимателно без търкане с хладка вода. Сладките сортове грозде са подходящи за нормална, суха и чувствителна кожа, а по-киселите - за мазна. Червеното грозде може да оцвети кожата и по тази причина не се препоръчва.

На второ място от предпочитаните есенни плодове са сливите. Маска със сини сливи е подходяща за мазна кожа и за изглаждане на бръчки. Няколко сини сливи се обелват намачкват и смесват с разбит белтък. Маската се нанася на лицето за около десет минути, след което се измива. За нормална и суха кожа се използват бели сортове сливи или джанки. Намачкани на каша, е добре да се смесят със зехтин за допълнително омазняване на кожата.

Тиквата, освен за готвене, също може също да се използва в есенна маска за лице. Втрийте я в кожата както прясно настъргана, така и варена. Три супени лъжици варена тиква се смесват с лъжица зехтин или бадемово масло. Тази маска е подходяща за старееща кожа.

Подхранващи и тонизиращи есенни маски могат да се приготвят не само с тези плодове. Подобен ефект може да се постигне с круши, ябълки, грейпфрут, касис.