Есента - най-подходящия сезон за козметични процедури

Лятото е сезон, който оставя своите белези върху кожата, именно заради продължителното излагане на слънце

Стил
16:24 - 01 Септември 2021
2792
Есента - най-подходящия сезон за козметични процедури

Лятото е сезон, който оставя своите белези върху кожата, именно заради продължителното излагане на слънце – пигментни петна, белези от изгаряния, акне. Същевременно, настъпването на есента, понижаването на температурите и изсушаването на въздуха обикновено представляват предизвикателство пред целия организъм. Прииждащата зима със своето студеното време определено поставят под стрес тялото, като индиректно оказват влияние и върху най-големият негов орган – кожата.

Подготовката за очакваните понижени температури трябва да започне още в началото на есента, когато кожата така или иначе се нуждае от обновяване след натоварващите горещини и безпощадното слънце. Добрата новина за всички, които държат да имат безупречен външен вид, е, че това е идеалното време за различни козметични процедури. Предварителната консултация със специалист и назначаването на определена терапия за подхранване и възстановяване на кожата със сигурност биха могли да бъдат отличен старт за предстоящите зимни дни.

Освен това времето е подходящо и за начало на лечение, тъй като летните горещини и продължителното време под ултравиолетовите лъчи значително увеличават риска от трайни увреждания. Есента е точният сезон за естетични процедури, тъй като в по-голямата си част кожата е защитена с дрехи от излагане на увреждащото я слънце.

Изборът на терапия за поддържане и възстановяване изцяло зависи от вида на кожата, нейните индивидуални нужди и съпътстващите я проблеми. Съвсем спокойно може да се пристъпи към изпълнение на няколко сесии от дадена процедура, за да може кожата отново да бъде сияйна, мека и гладка.

Фракционен лазерен метод

Той е подходящ за края на летния сезон и началото на есента, тъй като третира белези от акне, фини линии, хиперпигментация и намаляване на слънчеви петна. Тъй като фракционният лазер причинява изключителна чувствителност към слънчева светлина и повишава риска от слънчево изгаряне и пигментни промени, е важно процедурата да се извършва, когато ултравиолетовите лъчи не са толкова силни и излагането на слънце не е така продължително. Интензивната топлина също може да забави или влоши заздравяването на кожата

CO2 лазер

СО2 лазерът е един от универсалните и ефективни лазери за възстановяване на повърхността на кожата. Използва се за фини линии, бръчки, белези от акне, обезцветяване, слънчеви петна, текстурни неравности и стрии.

За разлика от фракционният лазарен метод, повечето пациенти правят по една процедура, но за сметка на това възстановителният период е по-продължителен. Поради тази причина е силно препоръчително тази възстановяваща терапия да не се извършва през летните дни, защото слънчевата светлина може да окаже вредно влияние върху лекуваната кожа.

Химически пилинг

Какво прави: Пилингите могат да се използват за подобряване тонуса на кожата, акне, увреждане от слънцето и възстановяване. Има различни дълбочини, вариращи от повърхностни, които просто са насочени към най-външния слой на кожата, до дълбоки, които таргетират долната част, дермата.

Повърхностните пилинги могат да се правят по всяко време на годината, но като цяло процедури от този тип запазват своята трайност през зимата. Различните пилинг решения правят кожата по-чувствителна към слънчеви изгаряния и могат да причинят потъмняване на зони, които не са защитени.

Интензивна импулсна светлина

Тя е чудесна за лечение на кръвоносни съдове, зачервяване (розацея), увреждане от акне и слънце по лицето, шията, гърдите и ръцете. Може да се използва и за епилация. Леченията обикновено се правят на всеки 3-4 седмици и отнема около 4-6 сесии. Въпреки че този метод отнема кратко време за възстановяване, защитата от слънце е от решаващо значение за избягване на последващи усложнения и получаване на търсените резултати. 

Интензивната импулсна светлина като процедура е добре да се прилага през зимата, тъй като слънчевата светлина може да доведе до възможно потъмняване на третираните петна, в това число и при лечение на розацея, която обикновено се влошава от излагане на слънце.

Лазерна епилация

Лазерната епилация насочва интензивен лъч светлина към пигмента в космения фоликул, за да намали вероятността от повторното израстване на косъма. Леченията обикновено се правят през 4-8 седмици за средно 4-6 сесии. Космите започват да растат по-тънки и по-бавно с всяко третиране, така че интервалите могат да се увеличат с течение на времето.

Най-добре е процедурата да се прави през зимата, върху непигментирана от слънчевите лъчи кожа, за да се намали рискът от пигментация след лечението и да се увеличи контрастът между космения фоликул и нормалната кожа.

Склеротерапия и лазерно отстраняване на вени

Намаляването на вида на малките вени може да се случи с лазерна процедура, но по-големите изискват инжектиране на специален склерозиращ разтвор. Това лечение е известно като склеротерапия и не оставя белези, нито изисква дълъг период за възстановяване.

Подходящо е да се извършва през студените месеци, тъй като слънчевите лъчи могат да пигментират третираните зони. Освен това се препоръчва носенето на компресионни чорапи след процедурата, които определено не са подходящи за обуване през горещото лято.