ЕСПЧ поиска от Румъния да признае еднополовите семейства

42 души дадоха на съд държавата заради липсата на признаване и законова защита на семействата им

Новини
16:32 - 23 Май 2023
2104
ЕСПЧ поиска от Румъния да признае еднополовите семейства

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че Румъния е нарушила член от Конвенцията за правата на човека, отнасящ се до „уважението към частния и семейния живот“, при еднополовите двойки, съобщава телевизия Диджи 24.

Става въпрос за дело, заведено срещу Румъния от активистите Флорин Бухучану и Виктор Чоботару (на снимката), както и още 20 други семейства. Според днешното решение ЕСПЧ „е констатирал с пет на два гласа, че е нарушен член 8 от Конвенцията“.  

В решението си ЕСПЧ подчертава, че семействата, съставени от еднополови двойки, спешно се нуждаят от форма на признаване, която да им дава равни права и да създава правна рамка, която да защитава съвместния живот на тези двойки.

Асоциацията АКЧЕПТ (ACCEPT), която защитава правата на представителите на ЛГБТ общността в Румъния, заяви, че става дума за „историческо решение“ и че

„Румъния трябва да признава и да защитава семействата, формирани от лица от един и същи пол“.

„Днес, 23 май, Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) произнесе решение, чакано отдавна от хиляди семейства, съставени от лица от един и същи пол в Румъния, по делото Бухучани и Чоботару и други 20 семейства срещу Румъния. Решението идва четири години, след като 42 души дадоха на съд румънската държава заради липсата на признаване и законова защита на семействата им. ЕСПЧ установи в този случай, че Румъния е нарушила член 8 на Конвенцията, който защитава семейния живот, по отношение на 42-мата ищци“, посочва асоциацията.

„След това историческо решение, за да бъде в съответствие с Конвенцията,

Румъния трябва да приеме юридическа форма за признаване на семействата, съставени от еднополови лица“,

се отбелязва още в прессъобщение на ACCEPT.

"По повод на това решение Асоциация ACCEPT отново призовава румънското правителство и парламент да изпълнят дълга си към всички свои граждани и да се отнасят с достойнство и уважение към всички семейства в нашата страна", допълва Асоциацията.

Делото е заведено от активиста Флорин Бухучану и неговия партньор Виктор Чоботару и шест други двойки, пожелали да останат анонимни. Флорин Бухучану като член на Асоциация ACCEPT е ангажиран в борбата за равни права на лицата от ЛГБТ общността в продължение на над 20 години, отбелязва Джи4Медия.