Естонският премиер: Путин използва заплахата от масова миграция в Европа

Калас призна, че положението на украинците на фронта е "много сериозно" и че европейските обещания за допълнителни оръжия не са били изпълнени

Новини
13:08 - 18 Май 2024
2397
Естонският премиер: Путин използва заплахата от масова миграция в Европа

„Владимир Путин се опитва да използва заплахата от масова миграция, за да раздели и отслаби Европа, докато поддръжниците на Украйна се борят да запазят единството си, за да победят Русия“, заяви естонският премиер Кая Калас, предава БГНЕС като цитира Guardian.

"Това, което нашите противници знаят, е, че миграцията е нашата уязвимост. Целта е животът в Украйна да се направи наистина невъзможен, така че да има миграционен натиск към Европа“, коментира Калас.

По думите ѝ Русия вече е създала миграционен натиск чрез разрушения в Сирия и в Африка чрез групата "Вагнер".

"Мисля, че трябва да разберем, че Русия използва миграцията като оръжие. Нашите противници използват миграцията като оръжие. Те изтласкват мигрантите през границата и създават проблеми на европейците, защото използват този ход като оръжие, тъй като ние трябва да приемем тези хора, спазвайки правата на човека. А това, разбира се, е вода за мелницата на крайната десница", заяви естонският премиер.

Калас призна, че положението на украинците на фронта е "много сериозно" и че европейските обещания за допълнителни оръжия не са били изпълнени - нещо, което би могло да се поправи, ако НАТО поеме координацията на доставките на оръжия.

„Проблемът е, че нашите обещания не спасяват животи“, коментира още естонският министър-председател.