Етнолог: Петък 13-и не произлиза от българския фолклор

Новини
11:57 - 13 Декември 2019
3930
Етнолог: Петък 13-и не произлиза от българския фолклор

Петък 13-и е ден, който не произлиза от българския фолклор, но в последните години той се превърна в дата, която е заредена с негативна енергия и за нас. Взаимстването е направено от западните култури, но българите, по стара традиция, са развили и обогатили суеверието. Това каза пред Радио „Фокус“ етнологът д-р Илия Вълев.

Той уточни, че датата петък 13-ти е ново явление в нашата култура.

„Назад във времето петък 13-и не съществува като съчетание в традиционната  българска култура. Въпреки това по отделно денят петък и числото 13 могат да се разглеждат като отрицателно натоварени явления.

Петък, като обикновен ден, е натоварен с отрицателна семантика в българската традиционна култура. Българите още в миналото са го приемали като тежък и празен ден. Според старите вярвания нещо, което е подхванато да се върши в петък, няма как да има положителен край. В миналото в петък не се е започвала никаква работа, освен това не се е тръгвало и на път, защото се е вярвало, че пътешественикът няма да има благополучие. Жените не са извършвали никаква домашна дейност като предене, тъкане или шиене. Не са си миели и косите, защото се е вярвало, че ще овдовеят. Същото важи и за мъжете, които не са се бръснели.

Отделно и числото 13 се смята за лошо число. Това е така, от една страна, защото то е нечетно, а в българската култура нечетните числа се приемат за лоши. От друга страна 13 е извън космическия порядък в нашата култура. За нас основните числа са 7, което символизира дните на седмицата или 12, което символизира месеците в годината“, каза д-р Илия Вълев.

Той припомни и някои от суеверията, свързани с днешния ден.

„На първо място ще спомена суеверието за черната котка, която всъщност си е напълно обикновено животно. Да, тя е натоварена с отрицателна семантика още от стари времена.

В българската култура котката е приета за персонаж с негативна натовареност, защото е свързана с вещиците, които също са отрицателни персонажи. Това е явление, което днес тежи много повече от всеки друг ден. Минаването под стълба също е явление, което днес носи много по-негативна енергия. Всъщност за това има напълно рационално обяснение – ако минеш под стълба, на която работи някой майстор, ти рискуваш нещо да ти падне на главата и да те нарани.

В символичен план стълбата е символ на възход и изкачване по йерархията, а минавайки под нея ние по някакъв начин се отричаме от това възкачване на горе. Така, че както има ирационално, така има и рационално обяснение“, обясни етнологът.