Ето го Лание - нов хенипавирус, който може да заразява хора и животни

Патогенът е много подобен на вируса Нипа, но засега не са идентифицирани смъртни случаи

Новини
17:06 - 08 Август 2022
4176
Ето го Лание - нов хенипавирус, който може да заразява хора и животни

Учени от Китай и Сингапур идентифицираха нов хенипавирус, който може да заразява хора и животни, предаде ТАСС. Китайският новинарски портал „Пенпай“ съобщава, че новият вид е наречен вирус Лание и се предава на хората от диви животни.

Според  учените в китайските провинции Шандун и Хенан са идентифицирани общо 35 заразени. Както отбелязват изследователите, новият патоген е много подобен на вируса Нипа, но досега не са идентифицирани смъртни случаи или тежко заболяване.

Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие. Учените не успяват да открият връзки между заразените, а също така

не разкриват случаи на болестта сред техните роднини и приятели, което може да означава, че тя все още не може да се предава от човек на човек.

Геномът на вируса Лание се състои от 18 402 нуклеотида. Той е подобен на останалите пет хенипавируса, известни на учените и е най-сходен с вируса Моджиан, открит за първи път в китайската провинция Юнан.

В дивата природа вирусът Лание най-често (27% от 262 изследвани животни) се открива при земеровки, семейство бозайници от разред насекомоядни. Антитела срещу него са открити при някои кучета и кози.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипа и вирусът Хендра.

Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход. Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.