Ето го новия айфон

На специалното събитие Wonderlust „Епъл“ представи последното поколение устройства

Новини
14:07 - 13 Септември 2023
3074
Ето го новия айфон

На специалното събитие Wonderlust „Епъл“ представи последното поколение устройства. Голямата новост в дизайна им е премахването на нотч-а за селфи камерата му и замяна му с плаващ дизайн Dynamic Island.

Устройствата вече са с USB-C порт за зареждане, а Apple се сбогува с Lightning конектора.

Устройствата са с миналогодишния A16 чип, който дебютира при миналогодишния Apple iPhone 14 Pro и Pro Max.

Както миналата година, iPhone 15 и iPhone 15 Plus имат 6,1-инчови и 6,7-инчови дисплеи. Максималната яркост обаче вече е 2000 нита.

Цветните покрития на Apple вече са вградени в цялото стъкло, за да образуват впечатляващо ново цветно покритие. iPhone 15 се предлага в розово, жълто зелено, синьо и черно.

Задната камера на iPhone 15 вече включва 48-мегапикселов основен сензор, подобно на миналогодишната серия iPhone 14 Pro. Вторият сензор е с 12МР.

48-мегапикселовият сензор позволява режими на 1x и 2x оптично увеличение, заедно с обичайния 0,5x ултраширок обектив.

Портретният режим също е надграден в iPhone 15. Apple казва, че неговите портретни снимки предлагат по-добро представяне при слаба светлина от всякога.

Освен това портретният режим ще се активира автоматично, когато снимате обект в режим на основна камера.

Устройството има SOS система, която може да изпраща сателитни сигнали, ако сте на място без обхват. Тази опция обаче ще е налична първоначално само в САЩ и е с абонамент.

Продажбите на iPhone 15 и iPhone 15 Plus стартират на 22 септември. Цената на iPhone 15 започва от $799, а iPhone 15 Plus започва - от $899.

По-нагоре в гамата стоят iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. Устройствата са съответно с 6,1-инчови и 6,7-инчови Super Retina XDR OLED дисплеи.

Те са с корпус от матиран титан вместо корпус от неръждаема стомана. По думите на Apple това е най-лекият Pro-модел.

Титановата сплав на корпуса е същата, използвана на марсоходите на НАСА.

Моделите разполага и с нов Action бутон, който да увеличи функционалността им. С негова помощ може бързо да пускате камерата или да активирате гласови записи

iPhone 15 Pro и 15 Pro Max използват новия 6-ядрен 3-нанометров чип A17. Чипът има функция за Ray tracing в игрите. Досега тази технология бе налична само за гейминг компютрите. Мощният процесор позволява за пръв път игри за компютри и конзоли, като новия Resident Evil 4, да се играят на телефон.

Основната камера е тройна, но по думите на Apple те са равностойни на 7 различни камери.

Ново нано покритие на лещите намалява отблясъците на обектива. Сензорът от 48MP има подобрена производителност при слаба светлина. Вече се поддържа 48MP HEIF (вече не само ProRAW).

Камерата на 15 Pro Max обаче е по-добра, защото позволява 5х оптичен зуум. Това е възможно благодарение на дългоочакваната перископична камера, която е част от устройствата на Huawei и Samsung от няколко години насам.

За Vision Pro, iPhone 15 Pro вече заснема и "пространствено видео". Той използва ултрашироката и основната камера за създаване на 3D видеоклипове.

Цената на Phone 15 Pro започва от $999, а на iPhone 15 Pro Max от $1199.