Ето го първия джендър на Параолимпийски игри

Преди смяната на пола Валентина Петрило е спечелила 11 национални титли в надпреварите за мъже

Париж 2024
14:29 - 13 Август 2024
2181
Ето го първия джендър на Параолимпийски игри

Валентина Петрило ще бъде първият транссексуален спортист на Параолимпийски игри, след като спринтьорката с увредено зрение бе включена в лекоатлетическия турнир за бяганията на 200 и 400 метра за жени в Париж.

50-годишната италианка е бронзова медалистка в двете дисциплини на световното първенство за хора с увреждания през 2023 г. 

Преди смяната на пола, Петрило е спечелила 11 национални титли в надпреварите за мъже. 

"Все още ми е трудно да повярвам и ми се налага да се успокоявам сама, сещайки се, че ще бъда на Параолимпийските игри. Изпуснах участие в Токио за съвсем малко. Целта ми е да започна да мисля за Игрите в Париж чак тогава, когато стъпя на френска земя", заяви тя.

Петрило е била диагностицирана с болестта на Щаргард на 14-годишна възраст и нейното зрение е 1/50 от стандартното за хората. 

Президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс заяви за Би Би Си, че Петрило е добре дошла в Париж и е защитена от законите за спортисти с увреждания. Той каза, че иска спортният свят да се обедини около допускането на транссексуални състезатели, въпреки че много други федерации затегнаха правилата.