Ето къде да заведем малчуганите днес

В почти всяко населено място у нас се организират различни безплатни инициативи, посветени на 1 юни - Деня на детето

Новини
09:15 - 01 Юни 2024
2566
Ето къде да заведем малчуганите днес

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

В Княжевската градина кметът на София Васил Терзиев ще открие празника на децата на София по наслов "Мечтаем заедно", с който ще бъде поставено и началото на месеца на детето. Столицата ще предостави на децата различни спортни, културни и благотворителни събития под мотото "За децата на София". Ще има безплатни театрални представления, а известни актьори ще четат откъси от любими книги.

Над 40 културно-образователни събития за деца включва тазгодишното издание на "Детски панаир" на 1 юни. То отново ще се проведе на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, в Градската градина и в близките музеи и галерии, съобщават от Столичната община.

Основна тема на празника е културно-историческото наследство и опазването на околната среда. По темата са подготвени специални игри.

Работилниците ще се проведат от 11:00 ч. до 19:00 часа. В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и Националния етнографски музей към БАН се очакват „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.
Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н.

За малчуганите, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, детски играчки, макиаж и други.

Пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има атрактивна програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Отново ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на пожарникари.

Музеят за история на София отваря широко врати на 1 юни и кани безплатно деца до 12 години с до двама придружители.

Столичната библиотека организира "Детски празник на площад "Славейков".
През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява малчуганите: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3-D писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“; „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов – представление на децата от Театралната работилница на Ирен Кривошиева; Вокална група „Палави ноти“; Щафетно четене“; Филмов следобед; фотоизложба в подкрепа на децата в риск, организирана от Фондация „Конкордия“ България и Столичната библиотека.

Пътешествие "По пътя на героите", куклен театър на открито, спортни игри и концерти са предвидени за децата в Благоевград за днешния им празник.

Празникът ще стартира в 11:00 часа в Градската градина на Благоевград, където актьори от Общински куклен театър ще забавляват най-малките с приказки, песни и игри.

Голяма шахматна дъска и къщичка, преобразена в своеобразна библиотека очакват най-любознателните малчугани.

Пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще започне приключението "По пътя на героите", в което всички желаещи да се включат в забавната игра деца, ще имат възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически обекти и да научат повече за българските герои. За най- добрите има и големи награди.

От 11:00 часа на площад „Македония“ ще влязат пожарен и полицейски автомобил, а малчуганите ще могат макар и за малко да се преобразят като пожарникари и да се докоснат до работата на полицаите като разгледат оборудването им.  На сцената на площада талантливите деца на Благоевград ще представят  специално подготвена за празника програма.