Ето как Хекимян разбира неуспешния мандат

Кандидатът за столичен кмет се срещна с бизнеса за да изложи вижданията си за бъдещето на София

Новини
10:30 - 14 Октомври 2023
4131
Ето как Хекимян разбира неуспешния мандат

„Ако след четири години аз Ви поканя на среща, а Вие не дойдете“. Така кандидатът за кмет на столицата от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян отговори на въпрос на български предприемачи от AIBEST и BESCO какво би бил неуспешен мандат, в случай че победата на изборите за местна власт на 29 октомври е негова.

Образованието, дигитализацията на услугите за граждани, транспортната инфраструктура, улесняване на паркирането и изграждане на нови паркинг зони, както и свързаният с тези теми проблем за чистотата на въздуха в София, бяха част от 17-те предварително набелязани насоки за разговор на срещата.

Като бъдещ столичен градоначалник, Антон Хекимян се ангажира да подпомогне стартъп екосистемата чрез стимулиране на образованието, защото образованието е инвестиция в децата, а бизнесът има нужда от професионално подготвени младежи. Хекимян даде пример с професионалната гимназия към Техническия университет в София - ТУЕС, както и с училището в Бургас, като добри образци за партньорство с предприемаческите организации и с висшите училища. 

Продължение на такова успешно образователно сътрудничество между Общината и бизнес организациите би могло да бъде осигуряването на имот, помещение, чрез решение на Общинския съвет, където ученици от още училища или специализирани паралелки да могат да бъдат обучавани от представители на бизнеса.

Дигитализацията на услугите за граждани е друга съществена част от коалиционната програма. „За мен като редови гражданин е важно да зная, че всички процеси могат да се свършат дигитално, а не да бъда прехвърлян от гише на гише“, сподели Антон Хекимян и даде пример с електронното строително разрешително. Според кандидата за столичен кмет въвеждането на така издаден документ ще има и друг положителен ефект, освен удобството, и това ще бъдат прозрачността и доверието в системата. „Столична община трябва да бъде активна по тези въпроси, защото това е столицата, тук се задават стандартите“, допълни още Хекимян.

По отношение на „стандартите“ Антон Хекимян се ангажира и с контрол при работата на строителните фирми, заети с ремонтите в София: „Лично аз смятам, че и бордюрите трябва да са по-големи, защото при дъжд се превръщат в кални точки. Наш приоритет е премахването на калните точки. Това са онези градинки пред блоковете, на които всички си качват колите“, заяви кандидатът.

Представителите на бизнеса споделиха притесненията на служителите си относно възможностите за паркиране в София и затрудненията, които имат с това. Така стана ясно, че екипът за следващия управленски мандат е предвидил общо 7 паркинга с различен капацитет всеки. „Изграждането на паркинги обаче е много скъпо начинание. Големият въпрос е следният – да променим нагласата си като общество, като граждани, че можем да ползваме метрото, можем да ползваме наземния градски транспорт, велосипедите. Това опира и до манталитета ни – да се качим на автомобила и да стигнем 10 минути по-бързо с него, но пък после да търсим място за паркиране и да изгубим ценно време“, даде пример кандидатът за столичен кмет. Той изведе и още един проблем с трафика в столицата, който се създава и от родителите, които си водят и прибират децата от училищата. „Този въпрос можем да решим с довеждащия транспорт“, предложи решение Хекимян. А бившият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев допълни, че столичани вече имат на разположение пуснати 60 нови електрически автобуса.

Антон Хекимян завърши срещата с представителите на предприемачите с принципа, че общественият интерес на най-голямата група хора, които ще бъдат засегнати от едно решение, ще бъде водещият в работата на екипа му през новия мандат. „Притеглят се приоритетите, например колко много хора страдат заради мръсния въздух – преценява се кое е по-доброто за по-голямата част от населението. Например по отношение на велоалеите - на въпроса пешеходна ли да е една голяма част от „Витошка” гледаме обществения интерес на повечето хора. Общината е като съдник и решенията са трудни“.

„Без помощта на бизнеса няма да можем да се справим“, каза още кандидатът за кмет и получи заявка за пълнокръвно партньорство с предприемаческите организации, участвали в днешната среща.